ZAVIČAJNI KLUB „BIHOR“ IZ LUKSEMBURGA U NOVIM PROSTORIJAMA – IDEMO DALJE

  Dogodio se najvažniji trenutak u dosadašnjem radu i postojanju ZK „Bihor“ iz Luksemburga!
Naime, 25. aprila ove godine, ovo udruženje je uselilo u svoje vlastite prostorije u gradu Rumelanžu, smještenom na jugu Luksemburga, tik uz granicu sa Francuskom. Time ZK „Bihor“ počinje ispisivati nove stranice u svojoj bogatoj istoriji.
Prostorije su moderno opremljene i prilagođene za svu vrstu kulturnih programa na kojima se, pored humanitarnih prije svega, temelji ovaj klub.
Na veliku sreću članova udruženja i svih doseljenika iz Crne Gore u Luksemburg, prostorije je, svečanim presijecanjem vrpce, otvorio ministar vanjskih poslova u Vladi Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović, koji je, pred prepunom salom – a mnogi posjetioci i svjedoci ovog događaja, zbog prepunih prostorija, su ostali na prostoru ispred ulaznih vrata – kazao kako su oni dobro upoznati sa svim aktivnostima koje sprovodi ovo udruženje, da ga raduje napredak i dobra organicazija iseljenika iz Crne Gore u Luksemburgu, te poželio još mnogo uspjeha u radu ovog udruženja. Ovom svečanom činu prisustvovali su i ambasador Crne gore u zemljama Beneluksa Vladimir Radulović sa saradnicima, te direktor Uprave za dijasporu mr. Predrag Mitrović, kao i počasni konzul Crne Gore u Luksemburgu Remzija Camić.

Ministar Darmanović i predsjednik ZK „Bihor“ Halilović

Obraćajući se prisutnima, predsjednik ZK „Bihor“ dipl. Ing Esko Halilović je kazao:
Vaše Ekselencije,
Ministre  vanjskih poslova u Vladi Crne Gore gospodine Darmanoviću,
Gospodine ambasadore  Raduloviću,
Gospodine počasni konzule Camiću,

direktore Uprave za dijasporu gospodine Mitroviću.
Uvaženi predstavnici drugih udruženja koja egzistiraju u Luksemburgu,
Dame i gospodo, dragi prijatelji!

Imam izuzetnu čast da večeras ovdje u našoj novoj domovini Luksemburgu, u ovom važnom času za naše doseljenike iz Crne Gore i drugih prostora bivše nam domovine, pozdravim Vas i da vam od sveg srca, kao svoj svojima, poželim dobrodošlicu i da zajedno sa vama obilježimo novi početak na uspješnom putu ZK Bihor, koji se odlučio da se, u užem i širem smislu, bavi zavičajem.
Zahvaljujući našim donatorima, dobrim ljudima, našim prijateljima mi smo uspjeli da ostvarimo naš san i da poslije 8 godina postanarstva preselimo u svoju kuću, koju ćemo nastojati da domaćinski vodimo i da ona služi svojoj svrsi.
Mi smo okrenuti zemlji porijekla, za nas je zemlja i država konstanta.
Mi ćemo i dalje gajiti dobre odnose sa drugim udruženjima i dobrim ljudima u Luksemburgu koji budu srcem okrenuti prema nama i našem zavičaju, našoj Crnoj Gori…
Ono što na samom kraju želim da naglasim jeste, bili bismo sretni i da se u zemljama našeg porijekla ne samo političari, već i svi koji žive na tom protoru revnosno odnose prema uzvišenim ciljevima kao što su kultura, briga o onima koji nemaju, da se čuva ono što državu čini državom, a da se ta ista država s poštovanjem odnosi prema onima koji je čine.
Ove naše prostorije će biti naša kuća i kuća svih nas koji se dobronamjerno budu odnosili prema ovom udruženju, a mi smo pokazali kada smo skupa i kada se uvažavamo, da možemo ostvariti velike ciljeve.
Svjesni toga mi nastavljamo naš utabani put i pozivamo sve one koji nam se nisu do sada priključili da dođu, da se pridruže našoj borbi za  što kvalitetniju integraciju u zemlji prijema, i da zajedno motrimo prema zavičaju i kada zapne – pomognemo.
Nijesmo svemogući, ali zajedničkim snagama možemo mnogo učiniti.
Hvala vam što ste nas posjetili u ovom za nas važnom trenutku, hvala vam što nas podržavate, a mi idemo dalje – rekao je, između ostalog, Esko Halilović.     Program otvorenja prostorija moderirao je Hamdija Rastoder. On je, iz mnoštva čestitki koje su pristigle sa svih strana, pročitao četiri, i to od počasnog člana ZK „Bihor“ mr. Saita Šabotića iz Nikšića, direktorice OŠ „Mileva Lajović Lalatović“ , također iz Nikšića Vere Božović, te Ismeta Ramčilovića predsjednika Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u BiH, podružnica Petnjica i koordinatora ZK „Bihor“ za Bihor Envera Rastodera iz Petnjice.

Važno je napomenuti da su prije otvarnja novih prostorija ZK „Bihor“ ministar Darmanović, te ambasador CG u zemljama Beneluksa Vladimir Radulović  sa saradnicima, kao i direktor Uprave za dijasporu Crne Gore  mr. Predrag Mitrović, a u organizaciji počasnog konzula Crne Gore u Luksemburgu dipl. arhitekte  Remzije Camića, u sali zgrade opštine grada Dudelonž (Dudelange) održali sastanak sa predstavnicima iseljeničkih udruženja iz Crne Gore u Luksemburgu, na kojem su, pored predstavljanja, udruženja imala priliku razgovarati o saradnji i unapređivanju odnosa matice i dijaspore, kao i o nekim važnim infrastrukturnim pitanjima u Crnoj Gori, prvenstveno u Bihoru, odakle dolazi i najveći broj doseljenika u Luksemburg.

F.S.