TURNIR U MALOM FUDBALU NA POLICI 2. MAJA

Vladan Kuč

Majska fudbalska priča turnira u malom fudbalu na Polici, memorijal “Marjan Kuč”, traje pune 34.godine. Sportski poslenici i ljudi koji se bave i prate sport su saglasni da u Crnoj Gori ne postoji niti jedan turnir sa ovako dugom tradicijom.

Sve je to bilo povod da u studio Radija Petnjica bude gost Vladan Kuč, jedan od organizatora ovog, 34 po redu memorijala.

“Prije svega želim da se zahvalim ljudima koji su ustanovili ovaj turnir koji je prerastao u instituciju. Napravili su situaciju nama da možemo to da nastavimo na jedan kvalitetan način, sa jednim renomeom stečenim prethodnih godina”, istakao je Vladan Kuč.

Kada je u pitanju broj ekipa na ovom turniru, on se kreće od 16 pa čak i do 40-tak ekipa. Turnir je jednodnevnog tipa, a ekipe su uglavnom iz svih opština sa sjevera, Berana, Petnjica, Bijelog Polja, Andrijevice, Rožaja, Pljevalja, Plava, Mojkovca, Kolašina kao i iz Nikšića i Podgorice.

Turnir se održava na terenima kod vojne fabrike Poliex na Polici. Prema riječima Kuča, kada bi se pravila paralela kako je nekada bilo i sada, nekada je bilo veće interesovanje prije svega za takav vid druženje.

“Međutim, čini mi se da se danas prije svega vodi računa o kvalitetu ekipe kako bi ostvarila što bolji uspjeh, odnosno da osvoji turnir. Tu se tačno vidi da postoji nekoliko kvalitetnih ekipa koje svake godine dolaze, a na sam kvalitet utiče i prisustvo futsal reprezentativaca Crne Gore koji su redovni naši učesnici. Nekada su na ovom turniru učestvovali i reprezentativci Jugoslavije, Srbije i Crne Gore.

Danas se na ovom turniru pojavljuju imena kao što su Aleksandar Bojović, Igor Asanović i Eldin Ćorović, koji je igrao za Petnjicu veliki fudbal, a sada su sve reprezentativci Crne Gore u futsalu. Sve su to igrači koji su redovno igrali na tom našem turniru. Mislim da će i ove godine doći. A da ne pričamo o legendama beranskog fudbala”, istakao je između ostalog Vladan Kuč.

Period od 34 godine koliko se ovaj turnir odigrava, kada bi se neko odlučio da uzme sve fotografije, mogla bi se objavit jedna obimna monografija sa slikama na kojima i mnogo ozbiljnije institucije pozavidjele. Organizatori vode računa i o tom segment tako da u svjoj evidenciji posjeduju podatke sa svih do sada odigranih turnira.

“Planirali smo da, kada obezbijedimo novčana sredstva, objavimo jednu takvu monografiju”, kaže Kuč.

Kao i svaka dobra manifestacija ovakvog i sličnog i tipa, ne bi bila uspješna da nema veliki broj prijatelja i sponzora. Jedni od onih koji su duži niz godina prepoznali značaj i kvalitet ovog turnira jeste i Nikšićka pivara.

“Iz godine u godinu broj spoznora raste. Kako se povećava broj sponzora, tako će i rasti nagradni fond koji će pratiti i kvalitet turnira. Nagradni fond uglavnom zavisi od broja ekipa. Kotizacija se raspoređuje na nagrade. A ove godine će biti i pojačan upravo zbog velikog broja sponzora. Od ove godine se uključila i opština Berane i Sekretarijat za sport, Turistička iz Berana, kao i niz privrednih subjekata, od D.o.o Čantrić, restoran Ambijente i ono što je takođe posebno važno istaći na čemu i posebno zahvaljujemo, jesu naši prijatelji iz Rožaja kao što je zlatara Mujević”, između ostalog je kazao Vladan Kuč.

Sport je nešto što ujedinjuje ljude, pa je stoga Kuč pozvao petnjičane da i ove godine uzmu učešće na ovom turniru.

“Mi smo prve komšije, graničimo se i drago nam je da smo uvijek imali dobrosusjedske odnose. Dok su bili organizovani turniri na terenima u Petnjici, mi smo redovno dolazili, redovni smo učenisci bili. Imamo veliki broj poličana koji su igrali za Petnjicu. Uvijek smo bili srdačno dočekani i lijepo primljeni u Petnjici i isto tako trudimo se da uzvratimo ljudima iz petnjičke opštine kada oni dolaze kod nas”, kazao je Vladan Kuč, koji je zaključio da je moto turnira sportom protiv nasilja, protiv svih podjela i protiv svih poroka.
Memorijalni turnir u malom fudbalu, “Majan Kuč” se igra 02.maja sa početkom u 11 časova.

DENIS BOŽOVIĆ