KOMISIJA ZA PREMIJE U STOČARSTVU

U protekla tri dana, četvoročlana komisija u sastavu Adis Ličina, Irfan Agović (opština Petnjica), Ljilja Martić (Služba za selekciju stoke Berane ) i Iso Kočan (Veterinarska uprava) je u opštini popisala i pregledala priplodna grla bikova i pastuva koje su gazdinstva prijavili za premije u stočarstvu.

U okviru mjere Agrobudžeta za 2017. godinu koja se odnosi na Program unapređenja stočarstva, na teritoriji opštine Petnjica, komisija je vršila licenciranje priplodnih bikova i pastuva. Ciljevi ove mjere podrške su poboljšanje konkurentnosti stočarske proizvodnje unapređivanjem genetskog potencijala priplodne stoke kao i uvođenje i primjena međunarodnih standarda u programima unapređivanja stoke.

U ovoj godini za licenciranje priplodnih bikova i pastuva na teritoriji opštine Petnjica se prijavilo oko 70 gazdinstava sa oko 90 grla. U narednih nekoliko dana, komisija će da proglasi pobjednika u obje konkurencije a gazdinstvu kojem pripada najbolji bik i pastuv, bit će isplaćene novčana premija.

DENIS BOŽOVIĆ