RASTODER: CRNOJ GORI NE PRIJETI OPASNOST OD BOŠNJAKA

Šerbo Rastoder

Crnoj Gori ne prijeti opasnost od Bošnjaka, a izjave poput one Adnana Muhovića da mu je „Sarajevo bliže od Cetinja“ samo su ,,dogovorena“ upozorenja u političkoj trgovini na pijaci gdje se ,,lojalnost“ kupuje, a mišljenje osuđuje. To je ocijenio za Pobjedu profesor Šerbo Rastoder, povodom nedavno iskazanih stavova pojedinih funkcionera Bošnjačke stranke.

Građanska Crna Gora prvi put je čula ocjene jednog Bošnjaka da mu je „Sarajevo bliže srcu“ od Crne Gore, da mu ,,za Cetinje treba pasoš“, da ,,prema Podgorici malo šta osjeća”, da su „Crnogorci mala nacija i da ima više Bošnjaka u tuzlanskom kantonu nego Crnogoraca u čitavom svijetu“.

Taj Bošnjak je političar, bivši predsjednik petnjičkog parlamenta, funkcioner Bošnjačke stranke koja ima poprilično funkcija u državnoj vlasti. Zato je težina njegovih izjava veća. Adnan Muhović prvi put je uzburkao javnost izjavom da je Njegoš ,,krvnik islama“ i ,,genocidni pjesnik“.

Njegove poruke nametnule su pitanja: da li su to samo stavovi pojedinca ili partije čiji je funkcioner? Kako Bošnjaci u Crnoj Gori, koji su građani a ne političari, doživljavaju takve ocjene?

Muhovića su njegove izjave koštale funkcije šefa petnjičkog parlamenta, jer je smijenjen glasovima DPS-a, SD-a i SDP-a, uz obrazloženje da je narušio multietnički sklad u Crnoj Gori.

Ipak, Bošnjačka stranka nije ga isključila iz partije. Više puta se ograđivala od Muhovićevih izjava i na taj način „u miru“ ostajala u vlasti sa DPS-om, ali nikada svog funkcionera koji vrijeđa Crnu Goru i Crnogorce nije isključila iz partije, niti ga sankcionisala na bilo koji način.

Izjava nije stav naroda

Profesor Šerbo Rastoder za Pobjedu kaže da izjave jednog političara, funkcionera stranke, ne treba dovoditi u kontekst sa stavom pripadnika jednog naroda.

Sami pominjete da se radi o ,,funkcioneru“ neke stranke. To znači da se radi o izjavi političara. Pogrešna percepcija u kojoj se stav ,,funkcionera“ neke stranke tumači kao stav pripadnika jednog naroda, obična je manipulacija, u kojoj je narod kolateralna šteta. Znate i sami da mi nijesu bliski politički stavovi dotične osobe, kao što mi je degutantno propitivanje crnogorskog patriotizma kod Bošnjaka.To me malo asocira na ,,partizanstvo“ onih koji su nakon kapitulacije Italije 1943. masovno promijenili ,,kape“ i onda sa pozicija ,,vlasti“ sudili o onima koji nijesu bili na liniji ,,pobjednika”- kaže Rastoder.

Prema njegovim riječima, politički stav obavezuje samo političke strukture.

– Ove stavove treba razumjeti samo kao pozicioniranje unutar vladajućih vrhuški. O svakom od navedenih stavova, svako od nas ima pravo na svoje mišljenje i u tom smislu imam razumijevanja samo ,,zapravo da se iskaže mišljenje”, a mnogo manje za potrebu da se to mišljenje apsolutizuje kao mišljenje naroda. Lično ne dijelim neka uvjerenja dotičnog gospodina, ali mi je sa druge strane razumljiva i pomalo simpatična njegova ,,hrabrost“ da saopšti ono što misli (ali i mudro ćuti), najveći dio vrhuške njegove stranke, istakao je Rastoder.

On je, na pitanje smatra li da se radi o pojedinačnom slučaju među Bošnjacima, kazao da je ,,siguran da Crnoj Gori ne prijeti nikakva opasnost od Bošnjaka“.

Ali nijesam siguran da u to može biti sigurna vlast koja se identifikuje sa Crnom Gorom. Mislim da su ove izjave ,,dogovorena“ upozorenja u političkoj trgovini na pijaci gdje se „lojalnost“ kupuje, a mišljenje osuđuje kaže Rastoder.

Bez uporišta u realnosti

Na pitanje u čemu treba tražiti razlog što pojedini pripadnici bošnjačkog naroda doživljavaju Crnu Goru na način da im je bliža druga država od one u kojoj žive, kao što Muhović izjavljuje, Rastoder kaže da su to „gluposti koje nemaju uporište u realnosti”.

– Primijenite iste aršine na neku drugu populaciju? To što misli neki pojedinac nije relevantno, niti razlog da se s tim u vezi identifikuje bilo koji narod. Šta to znači što Crnogorci nijesu većina u ,,svojoj“ državi? Da im je bliža neka druga? Ili je tako pitanje smisleno samo ako propitujemo „patriotizam” onih drugih, rekao je Rastoder.

On je kazao da razumije potrebu aktuelizovanja ,,politički nedovršenih priča” ali, kako je rekao, iznenađen je količinom neodgovornosti u promišljanju: čemu to?“

– Ili je upravo ,,smisao“ pozicioniranja Bošnjaka kao talaca politike, u suštini samo otklon od suštinskih pitanja društva, kazao je Rastoder.

Azra Jasavić, predsjednica Pozitivne Crne Gore, koja je članica Bošnjačkog savjeta, kaže da izjave poput Muhovićevih imaju svoj uzrok.

– Dvodecenijska nebriga DPS i SDP za razvoj sjevera, njegovo rapidno propadanje, višedimenzionalna zapuštenost, siromaštvo, nezaposlenost i pored izvanrednih komparativnih razvojnih mogućnosti i prirodnih resursa kojim obiluje, stvorila je prilike za raznolika politička manevrisanja koja ne idu u prilog razvoju naše zemlje. Istina je da se neprimjerene izjave rijetko čuju od pripadnika manjinskih naroda u Crnoj Gori, ali je evidentno da takav način razmišljanja egzistira i ima svoje uzroke, kaže Jasavić. Prema njenim riječima, ove izjave su reaktivne i ukazuju da je mnogo teže biti stranac u svojoj, nego u tuđoj zemlji.

– U zemlji gdje ima pravde, jednakih šansi za sve, gde nema siromašnih, gdje se jednako razvija sjever i jug, gdje se građani masovno ne iseljavaju, nema diskriminacije po vjerskoj, nacionalnoj, partijskoj, polnoj osnovi, gdje svako ima pravo da radi i živi od svog rada, ovakve izjave su nezamislive kaže Jasavić. Ona je istakla da se Crna Gora na političko-ekonomskom planu može zdravo razvijati jedino ravnomjernim regionalnim razvojem, kroz valorizaciju svih njenih potencijala-otvaranjem radnih mjesta, promovisanjem rada, znanja, odgovornosti, a ne obrnuto, što je, kako kaže, sada slučaj.

– Takav pristup poboljšaće standard u zemlji, postaviti svakog pojedinca na mjesto koje mu objektivno pripada i marginalizovati sve pojave koje štete, a ne koriste ukupno Crnoj Gori dodala je Jasavić.

Šabović: Klonite se teških riječi o Crnoj Gori

Husnija Šabović (DPS), koji je član Bošnjačkog savjeta, pozvao je „neodgovorne pojedince” da se uzdrže od „teških ocjena” o Crnoj Gori.

– Poručujem im da se klone neodmjerenih i teških riječi jer one nikada nijesu donosile dobro, već zlo svima nama, a posebno ne danas kada smo svi zajedno doprinijeli da ovakva Crna Gora bude ubrzo član evroatlantske zajednice- istakao je Šabović.

On je kazao da ga posebno bole prebrojavanja jer ga, kako kaže, podsjećaju na ,,ne tako davna vremena koja ne treba zaboraviti, ali ni zloupotrebljavati ni u lične, ni u druge svrhe”.

– Iskreno želim dobro i Bosni i našem lijepom Sarajevu, a kako bih drugačije ako tamo živi pola moje porodice i velikog bratstva Šabović. Ali, moja država i domovina je Crna Gora. Ona mi je najbliža i najdraža. Uvjeren sam i ja i region kome pripadam, kao i mnogo širi prostor, da Crnogorci kao narod nijesu mali nego mnogo veći nego što im to geografski i brojni gabariti pretpostavljaju. Želim im da budu još veći jer znam da će tada i moji sunarodnici i svi u Crnoj Gori živjeti srećnije istakao je Šabović.

Izvinite zbog Muhovića, ostali neka ćute

Vrh Bošnjačke stranke izbjegao je da za Pobjedu govori o Muhoviću, njegovim izjavama i o tome zašto nije isključen iz stranke. Ranije se predsjednik BS Rafet Husović izvinio zbog Muhovićevih izjava i tom prilikom apelovao na svoje članstvo da se „suzdrže od komentara koji mogu doprinijeti narušavanju građanskog karaktera Crne Gore i devalviranju mulinacionalnog i multivjerskog sklada”. Njegov apel ostalima u Bošnjačkoj stranci da ćute dodatno zabrinjava i opravdano traži odgovor na pitanje da li to znači da Muhović nije usamljen u svom razmišljanju. Nijesmo, međutim, za to imali sagovornika u BS, jer se Husović nije javljao na pozive, a obećanja sekretarice Alme Feratović bila su izlišna. Politički direktor Suljo Mustafić dosjetio se, tri dana nakon što je dobio pitanja, da ,,nije u prilici da govori”.

POBJEDA (Ivana Koprivica)