CIKOTIĆ: KOOPERACIJA JE BOLJA OD KONFROTACIJE

U nedjelju je u Njujorku u prostorijama BSCG održan okrugli sto na temu “Crna Gora i NATO” i “Zapadni Balkan i evropske integracije”.
Na okruglom stolu su govorili bivši ministar odbrane BiH i profesor političke grupe predmeta dr Selmo Cikotić, konzul Crne Gore u Njujorku Željko Stamatović, dr Bajram Mulić, i prof. Džemo Hot.
Moderator skupa koji je bio je predsjednik Bošnjačkog saveza Crne Gore iz Njujorka Esad Rastoder.
Na skupu su prisustvovali i predstavnici i clanovi pet udruzenja iz Crne Gore “Golf Montenegro”, “Udruženje Crnogoraca u Njujorku”, “Fondacija Petnjica”, “Koordinacija kongresa Bošnjaka”, “Udruženje 21 maj” i “Džemat Astoria”. Cilj skupa je bio da se razmijene mišljenja o ovako značajnim procesima za državu koja teži integracijama i EU i NATO.
Zbog toga su na skupu pozvani svi predstavnici udruženja kako sa bošnjačkim tako i sa crnogorskim predznakom, kako bi ovaj skup bio sadržajniji i kako bi se čula mišljenja i stavovi svih onih koji se zalažu za afirmaciju matične države Crne Gore i zapadnog Balkana.
Predsjednik BSCG Esad Rastoder kazao je da su ovakvi skupovi postali tradicija njihovog udruženja, te da oni uvijek kada osjete potrebu da se o odredjenoj temi diskutuje, organizuju skup na koji uvijek dolaze najeminentniji gosti koji mogu najbolje odgovoriti na postavljena pitanja. Već devet godina radimo korisne stvari i ovaj skup je bio kruna našeg rada. Crna Gora je na pragu NATO-a i zato smo mi iz BSCG osjetili potrebu da se o ovoj temi razgovara, kao i da se čuju stavovi ljudi od struke o procesima Zapadnog Balkana prema EU i NATO”, kazao je za portal Radija Petnjica predsjednik BSCG Esad Rastoder.
Medijski pokrovitelj ovog skupa bio je Radio Petnjica.
Posjetiocima je posebnu pažnju privukao govor i izlaganje bivšeg ministra odbrane BiH i profesora političke grupe predmeta dr Selma Cikotića koji je kazao da je NATO stabilizator globalnih procesa i najefikasnija organizacija kolektivne bezbjednosti u istoriji čovječanstva.
“Zapadni Balkan ne mora biti periferija za Evropu i svijet već može postati šansa jer Zapadni Balkan povezuje oksident sa orijentom, Evropu sa Azijom. Balkan ima veoma specifičan geopolitički položaj i taj prostor ukoliko postigne minimum jedinstva na bazi interesa može biti šansa za Evropu, medjutim jako je bitno da paradigmu sukoba i konflikta zamijenimo saradnjom i višestranim interesima koje dijeli Balkan. Kooperacija je bolje od konfrontacije”, kazao je Cikotić na skupu.

D.R.