ODBORNICI IZGLASALI BUDŽET, IZABRALI GLAVNOG ADMINISTRATORA I POTPREDSJEDNIKA OPŠTINE….

Sjednica SO Petnjica

Petnjički parlament juče je održao svoje 21. zasijedanje. Na samom početku sjednice, odbornici su imali priliku da glasaju za izbor glavnog administratora. Nakon dužeg vremena i odlaganja imenovanja za glavnog administratora, odbornici su jednoglasno podržali predlog da glavni administrator bude Mirsad Ćatović, dipl.pravnik iz Rožaja.
Nakon toga se prešlo na odbornička pitanja. Odbornike je između ostalog zanimalo kako će se raspoređivati sredstva iz budžeta opštine za poljoprivredu. U svom odgovoru, Samir Agović je istakao da je bitno što su se sredstva za poljoprivredu, shodno mogućnostima, uvećana za 5.000 eura u odnosu na prethodnu godinu i da će, nakon izlaska u Službenom listu CG predlog Budžeta, na oglasnoj tabli u Opštini biti istaknuto sve informacije o načinu raspodjele sredstava za poljoprivredu.

Bilo je i pitanja u vezi sa nastavkom radova na putnom pravcu Petnjica – Podvade, na šta je predsjednik opštine odgovorio da prema njegovim informacijama to bi trebalo da se desi najkasnije do 10.aprila, a za otprilike isto toliko dana se očekuje i svečano otvaranje novog administrativnog centra, što je takođe bilo jedno od pitanja.

„U kontaktu sa izvođačem radova, saznao sam da je bio tehnički prijem i da se očekuje da taj dio bude okončan“, kazao je Samir Agović, najavljujući prisustvo premijera Duška Markovića na otvaranju nove zgrade za potrebe opštinske administracije.

Najviše vremena su odbornici potrošili u raspravi o Predlogu budžeta za tekuću godinu. U tome su prednjačili Rešad Rastoder u ime SDP i predsjednik opštine Samir Agović. Nakon uvodnog izlaganja sekretara opštine, Zika Alilovića, koji je predstavio budžet kao kapitalni, Rešad Rastoder se nije saglasio sa tim. On je istakao da je budžet više potrošački nego što je razvojni naglaavajući da tekući prihodi ne mogu pokriti ni osnovnu potrošnju.

„Tekuća potrošnja je daleko veća od kapitalne potrošnje i postavljam pitanje da li je poslovanje naše opštine održivo na duži vremenski period. Zbog dosta stavki koje nijesu realni, mi, iz SDP, nećemo podržati ovaj predlog budžeta“, kazao je Rešad Rastoder u svom uvodnom izlaganju.

Ono što je očekivao od odbornika Rastodera, kako je kazao Samir Agović jeste to da rasprava o budžetu ide u afirmativnijem pravcu i da nije bilo dobro što se odmah ogradili da neće podržati predlog odluke o budžetu.

Polemišuči o svim manjkavostima na koje je ukazao odbornik SDP Rastoder, Samir Agović je između ostalog istakao i da je prihodna strana zavisi od mnogo čega, od mnogo faktora i onoga što se zove mogućnost naplate sopstvenih prihoda i sopstvenog fiksalnog kapaciteta. „Objektivno u okruženju, najbolji mogući budžet smo planirali i predvidjeli“, istakao je Agović u polemici sa odbornikom SDP Rešadom Rastoderom.

„Ono što je dobro da napomenemo jeste odlična saradnja sa Vladom CG i shvatanjem Vlade da Petnjica u ovom trenutku nema dovoljno samostalnih prihoda da bi mogla na pravi način da planira budžet, realizuje investicije i sve ono što je potrebno“, istakao je Samir Agović. Nastavljajući polemiku oko predloga Budžeta, Rešad Rastoder je istakao da još uvijek ne zna šta je to što u Petnjici treba da pokrene razvoj.

„Šta je to opština predvidjela i šta su to službe optine predvidjele da to bude neki potencijal za razvoj. Šta može Petnjicu da privredno razvija. Ne vidim da je to poljoprivreda, a čini mi se da postoje tu osnovni resursi i u najvećoj mjeri za najbrži razvoj opštine Petnica. Kroz budžet se izdvaja 20.000 eura i mi ne znamo na koji način su one predviđene i kako su predviđene subvencije“, istakao je Rešad Rastoder.
„Razvoj Petnjice, prije svega jesu ljudi. Razvoj pokreću investitori, pokreće država i lokalna uprava. Svako od njih ima svoje mehanizme, odnosno svoj kapacitet. Što se tiče razvoja, lokalna uprava je zadužena da riješi infrastrukturu. Tačno se zna šta je nadležnost lokalne uprave. Nijesu velika sredstva jednokratne pomoći, na žlost za siromašno stanovništno naše opštine. Ovo je davanje novca po kriteriju bolesti, slabosti, nemanja za egzistenciju. Sredstva namijenjena za poljoprivredu nijesu velika i vrlo brzo će se naći na oglasnoj tabli i radimo na tome kako i kome će sredstva biti opredijeljena“, rekao je Samir Agović.

Na kraju rasprave o predlogu budžeta, većinom glasova, sa dva glasa protiv i jednim uzdržanim, odbornici su usvojili predlog budžeta za 2017.godinu.
Odbornici su na 21. zasijedanju imali priliku da glasaju o Predlogu odluke o imenovanju potpedsjednika opštine Petnjica. Kao predlagač, predjsednik opštine Samir Agović je upoznao odbornike sa biografijom predloženog kandidata, Zeida Škrijelja.

„Moj lični motiv jeste da se kadrovski osnažimo u samom menadžmentu opštine a to je da dobijemo mladog, diplomiranog ekonomistu koji obećava i lično se nadam i vjerujem da je ovo dobar izbor. Mislim da će Opština Petnjica u narednom periodu biti uspješnija za rad, trud i elan ovog malodg čovjeka“, istako je između ostalog Agović.

Rešad Rastoder je rako da Opština Petnjica mala da bi potpredsjednika i da taj predlog neće iz tog razloga podržati. Odbornici su većinom glasova izabrali Škrijelja za drugog saradnika predsjednika opštine.

D.B.