REŠAD SIJARIĆ: SMJENA MUHOVIĆA NEĆE UGROZITI DRŽAVNU KOALICIJU

Rešad Sijarić

Funkcioner Bošnjačke stranke Rešad Sijarić kaže da nedavna smjena Adnana Muhovića sa mjesta predsjednika SO Petnjica ne može ugroziti funkcionisanje koalicije DPS i BS na državnom nivou.

Adnan Muhović je nakon smjene, “zaprijetio” DPS-u, upozoravajući premijera Duška Markovića na mogućnost pucanja koalicije sa BS, poslije raskida u Bijelom Polju i Petnjici.

“Mislim da to što je Muhović smijenjen, ne može da poremeti odnose na državnom nivou, jer je to ipak jača koalicija od onih na lokalnim nivoima”, rekao je Sijarić za Dnevne novine.
Dodaje da će neke posljedice po funkcionisanje postojati, ali da neće doći do raskida.
“Tražiće se neka druga rješenja kad je u pitanju odnos DPS i BS. Nije Petnjica jedini problem. Koalicija je raskinuta i u Bijelom Polju, u Rožajama nije ni formirana. Ali u svakom slučaju, stvari mnogo bolje funkcionišu na državnom nego na lokalnom nivou”, ističe on.
On zamjera lokalnim funkcionerima DPS to što, kako kaže, nemaju sluha za saradnju sa koalicionim partnerima, što dovodi do pucanja koalicije.
“Muhović sam očekuje da ono što se desilo u Petnjici reflektuje na državni nivo, ali lično mislim da neće biti tako jakih refleksija. Međutim, ponašanje lokalnih funkcionera svakako izaziva nepovjerenje i to je ono što je jako loše u odnosima DPS i BS”, rekao je Sijarić.
On dodaje i da bi državni funkcioneri morali da utiču na kolege u lokalnim parlamentima kako bi se izbjegle nesuglasice.
“Lokalni funkcioneri moraju da poštuju odluke državnih, a ovi moraju više da utiču na svoje kolege jer ne mogu samostalno da donosu odluke koje su štetne po vlast u pojedinim opštinama”, rekao je naš sagovornik.
Napominje da i na državnom nivou postoje stvari koje ne funkcionišu, koalicioni sporazumi ne teku glatko, kaže, i dalje postoje stvari koje se ne realizuju. Ipak, vjeruje da sve to neće ozbiljnije uzdrmati odnose između DPS i BS.
Podsjetimo, crnogorski premijer Duško Marković kazao je, tokom boravka u Bijelom Polju, da smjenom predsjednika Skupštine opštine Petnjica Adnana Muhovića DPS nije htjela da raskine koaliciju sa Bošnjačkom strankom, već je to odnos prema pojedincu koji je bio neodgovoran prema državi i njenim interesima.
 “Mi idemo dalje, vidjećemo ko će biti naši koalicioni partneri. U politici nema vječitih savezništava, ona se konstituišu na osnovu ukupnih prilika. Naša namjera nije bila da u Petnjici raskidamo koaliciju. Željeli smo da nakon smjenjivanja predsjednika SO Petnjica i njegovih neopreznih i rogobatnih izjava, koje su uzbunile crnogorsku javnost, pokrenemo postupak njegovog razrješenja i pokažemo da se u Crnoj Gori politika mora voditi odgovorno. To nije bio naš odnos prema BS-u, već prema pojedincu koji je bio neodgovaran prema državi, njenim interesima”, objasnio je on.
PREUZETO: DNEVNE NOVINE
J. Đurišić