GLASNIK BIHORA PROMOVISAN U LUKSEMBURGU

U organizaciji ZK „Bihor“ iz Luksemburga, u Centru za kulturu grada Rumelanža (Rumelange), 25.marta ove godine, pod motom „Bihor jedna familija“  promovisan prvi broj časopisa Glasnik Bihora, prvog naučnog časopisa koji je objedinio sve radove sa naučnog skupa koji je održan 31.07.2015.god. u Petnjici.
Promoteri su bili prof.dr Azem Kožar, porijeklom iz bihorskog sela Trpezi, a koji dugi niz godina živi i radi u Tuzli, direktor JU centar za kulturu Petnjica Sinan Tiganj, potpredsjednik opštine Petnjica Muslija Kalić, te Faiz Softić koji je bio i moderator ove značajne promocije. Promociju je otvorio predsjednik UO ZK „Bihor“  Esko Halilović, a obimnu biografiju prof. dr Azema Kožara pročitao je Hamdija Rastoder.
Govorilo se o tekstovima koji tretiraju istoriju Bihora kroz vrijeme, i naglašeno žaljenje što nemamo mnogo više pisanih dokumenata sačuvanih u našem kraju i našim bibliotekama, već se za podatke i znanje o prošlosti Bihora kroz vrijeme mora tragati po bibliotekama i arhivima u Instanbulu, Beču, Dubrovniku.
Naglašeno je da glasnik ima neprocjenjivu vrijednost sa stanovištva istorije, te da je veliki prilog saznanju demografske i istorijske slike Bihora kroz vrijeme koje je prohujalo.
Sala u kojoj je održana promocija bila je ispunjena do zadnjeg mjesta, a publika je sa posebnom pažnjom pratila izlaganje uvaženih gostiju.
Govoreno je sa stanovišta nauke bez političkih prizvuka i ostrašćenosti. Publika je imala priliku da čuje o sebi mnoge podatke koji su joj do sada bili nepoznati, a zahvaljujući ljudima od nauke – pohranjeni su u Glasniku i ponuđeni ne na čitanje, već na iščitavanje, kako je naglasio prof. Kožar.
Promociji su prisustvovali i predsjednik Opštine Rumelanže Henri Haine, odbornik u lokalnom parlamentu opštine Gerard Jeitz, te mladi Džemil Skenderović predsjednik mladih socijalista Luksemburga.
F.S.

foto: Muamer Softić