INICIRANI GODIŠNJI SUSRETI BRATSTVA ĆEMANA

Zadnjih godina, uviđa se da je prijeko potrebno ponovno uspostaviti pokidane bratsveničke veze te se kroz organiziranje plemenskih susreta omogućava omladini ali i starijima, upoznavanje ili pak učvršćivanje već postojećeg poznanstva i prijateljstva.

U tom kontekstu, pozitivno iskustvo bratsveničkih susreta drugih plemena nastoji slijediti i bratstvo Ćemana. Cjelokupna inicijativa je trenutno u pripremnoj fazi. Na prijedlog Braha Ćemana oformljena je viber grupa bratstva Ćeman koja je omogućila virtualno okupljanje i razmjenu ideja i informacija. Zatim je uslijedio i drugi korak. – U nedjelju ujutru (19.03.2017.) u prostorijama ZK Bihor održan je sastanak bratsvenika sa adresom stanovanja u Luksemburgu. Tom prilikom, utvrđeno je da samo u ovoj malehnoj zemlji obitava oko trideset kuća Ćemana, što nije zanemarljiv broj. Tokom sastanka, prisutni nisu krili radost povodom pokrenute inicijative, te su predstavljene mnoge konstruktivne ideje i iznijeti vrlo zanimljivi prijedlozi, a neki su se čak po prvi put i upoznali. Formirana je radna grupa na nivou Luksemburga, a očekuje se isti pristup i od bratsvenika u drugim zemljama, a prije svega, od onih koji se i dalje nalaze u rodnom Sandžaku, tj. u Vrbici – rodnom selu svih Ćemana, kako bi se ispoštovala zastupljenost a kroz nju i stav svih zainteresiranih.

U planu je organiziranje velikog godišnjeg susreta Ćemana u njihovom rodnom mjestu. Uvezivanje bratsvenika, čuvanje rodbinskih veza, a pritom nikako ne zaboraviti ni ćemanske odive. U planu je i dati značajniji doprinos u kontekstu humanitarnog angažovanja i rada za opšte dobro. Zacrtano će se, sigurno smo realizovati, ali se na putu do realizacije navedenog svi akteri moraju okititi strpljenjem, međusobnim poštovanjem i uvažavanjem. Kad je oživljavanje rodbinskih, bratsveničkih odnosa u pitanju, nema se prava na neuspjeh.

Ćemani žive u Sandžaku, zatim u kosovskim mjestima Vitomirica i Pećka Banja, a u značajnom broju prisutni su i u Jelahu kod Tešnja u Bosni i Hercegovini. Njihovo najstarije mezarje je u selu Vrbica koje se nalazi na Bihoru, između Berana i Rožaja.

Za sve dodatne informacije i priključenje inicijativi, za pripadnike bratstva Ćeman i njihove odive, kontaktirati broj (Viber, WhatsApp ): 00352 691 545 422

Abdullah bin ‘Amr, r.a. prenosi da je poslanik Muhammed alejhiselam rekao: ”Ne pazi rodbinu onaj koji uzvraća posjetu već onaj koji spaja veze između rodbine kada se one raskinu” (Buhari: 5991).

Muhamed ĆEMAN