VRH BS TRAŽI DA SE U PETNJICI PREVAZIĐU PROBLEMI DO IZBORA NA JESEN

Povodom krize koalicione vlasti u Petnjici oglasila se Bošnjačke stranka. Saopštenje prenosimo u cjelosti.

***

“Bošnjačka stranka smatra da su dosadašnja iskustva funkcionisanja koalicionih saveza sa DPS- om, na državnom i lokalnim nivoima, kroz različite modele, dobar primjer saradnje i izgradnje partnerstva.
Realizacija strateških državnih ciljeva, na planu NATO i EU integracija, kao i veći stepen uključenosti pripadnika manjinskih naroda u institucijama, i posebno potreba većih ulaganja u sjeverni region, prepoznati su kao zajednički ciljevi.
Smatramo da su koalicioni savezi na lokalnom nivou, u Podgorici, Pljevljima, Bijelom Polju, Baru i Petnjici, dodatni podsticaj toj saradnji na državnom nivou, a kada su lokalne uprave u pitanju od velike važnosti, kroz zajednicki rad na trasiranju ključnih razvojnih pravaca.
Stoga smatramo da je veoma važno da se ostvarena saradnja unapređuje i nadgrađuje kroz jačanje međusobnog povjerenja i prevazilaženje trenutnih problema ili nesuglasica, tamo gdje oni postoje.
Smatramo da je to posebno vazno za lokalnu upravu Petnjice kojoj je, kao novoformiranoj opštini, potreban veći stepen suglasnosti i koalicionih partnera i svih političkih subjekata oko učvršćivanja njenih institucija, izgradnje infrastrukture i stvaranje pretpostavki razvoja.
Stoga apelujemo da se unutar postojećeg koalicionog saveza iznadje nacin da se prevazidju postojeće nesuglasice, premoste razlike i nadju kompromisi, kako bi se održalo funkcionisanje koalicije i, samim tim, neometano funkcionisanje lokalne uprave do završetka njenog mandata”.