DAN: OSTAVKE ODLAŽU SMJENU MUHOVIĆA?

Adnan Muhović

Direktor Turističke organizacije Petnjica Rešad Muratović i vršilac dužnosti direktora Komunalnog preduzeća Mithad Cikotić podnijeli su ostavke na funkcije odbornika u Skupštini opštine Petinjica nakon što im je iz Agencije za sprečavanje korupcije sugerisano da se nalaze u sukobu interesa. Muratović i Cikotić su juče potvrdili da zbog toga neće prisustvovati sjednici lokalnog parlamenta zakazanoj za 17. mart, na kojoj će se raspravljati o smjeni predsjednika Skupštine opštine Adnana Muhovića (BS).

Najnoviji rasplet praktično znači da je neizvodljivo imenovati nove odbornike, što znači da 17. marta, ako bude sjednice, skoro izvjesno neće biti riječi o smjeni Muhovića.

Komentarišući ova dešavanja, Muhović je juče saopštio da je pravno i tehnički neizvodljivo da DPS na sjednici parlamenta 17. marta zamijeni Muratovića i Cikotića novim odbornicima.

“Na sjednici koju je nelegitimno i suprotno zakonskim okvirima zakazao DPS ne može se obaviti popuna upražnjenih odborničkih mjesta. To bi bio presedan u istoriji parlamentarizma. Oni zaboravljaju da je neophodno da prvo Opštinska izborna komisija (OIK) odradi svoj dio posla, pa da se tek nakon toga na narednoj, legalno zakazanoj sjednici, raspravlja o zamjeni odbornika. Uostalom, sekretar Skuštine je ovih dana iz opravdanih razloga odsutan sa posla i on se neće pojaviti na zakazanom skupštinskom zasjedanju, a sjednica ne može biti održana bez sekretara Skupštine”, naglasio je Muhović za “Dan”.

On je kazao da bi održavanje sjednice i donošenje bilo kakve odluke predstavljalo pravno nasilje koje demonstrira Demokratska partija socijalista.

Pojedinci iz vrha odbora DPS-a u Petnjici označeni su kao nosioci afere „Snimak” na području Bihora. S tim je upoznato i nadležno tužilaštvo. Oni su ujedno kreirali i pravno nasilje kad su, suprotno zakonu, inicirali moju smjenu. Vrhunac tog pravnog nasilja i nedemokratskog ponašanja bilo bi održavanje sjednice onako kako to najavljuju iz DPS-a, što će, nadam se, i sami shvatiti jer su i oni svjesni da su napravili mnoštvo proceduralnih grešaka vezanih za moju smjenu, rekao je Muhović.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, Muhović se juče u Rožajama sastao sa predsjednikom Bošnjačke stranke Rafetom Husovićem, sa kojim je razgovarao o političkim događajima u Petnjici. Saznali smo daje Husović obećao Muhoviću da će se maksimalno založiti da, kao i ranije, nagovori centralu DPS-a da se odustane od njegove smjene sa mjesta predsjednika SO.

Muhović je juče ponovio da će u Petnjici doći do raskida vladajuće koalicije DPS-Bošnjačka stranka ukoliko se izglasa odluka o njegovoj smjeni. Iz BS je ranije u više navrata saopšteno da je neprihvatljiva inicijativa da Muhović bude smijenjen.

S druge strane, predsjednik OO DPS-a Petnjica Mehmed Adrović kazao je da će do popune upražnjenih odborničkih mjesta sigurno doći i da tu nema nikakvih zakonskih ograničenja.

Nakon ostavke Muratovića i Cikotića, Opštinska izborna komisija će donijeti rješenja o popuni upražnjenih mjesta, što će biti i potvrđeno na početku zakazane sjednice. To je uobičajna procedura koja se ni po čemu ne kosi sa važećim propisima, naveo je Adrović.

On je, međutim, izbjegao da kaže da li će na zakazanoj sjednici zaista doći do smjene Muhovića sa mjesta predsjednika SO Petnjica.

Na sjednici će se raspravljati o smjeni Muhovića. Zato sačekajte petak, jer ne želim ništa unaprijed da govorim, naglasio je Adrović.

Odbornici DPS-a, Socijaldemokrata i SDP-a zatražili su 6. februara da se sazove vanredna sjednica parlamenta radi razrješenja Adnana Muhovića sa mjesta predsjednika SO. Predlog je podržalo i potpisalo 19 odbornika, od čega 15 iz redova DPS-a i po dva iz SDP-a i SD.

U obrazloženju pomenute inicijative navodi se da je Muhović u izjavama koje je dao sa pozicije predsjednika lokalne skupštine izazvao lavinu negativnih komentara u Crnoj Gori i šire i time bacio ljagu na čitav Bihor, na njegove građane i na sve Bošnjake.

Muhović je u međuvremenu odbio da sazove skupštinsko zasjedanje, nakon čega su predlagači inicijative sami zakazali sjednicu za petak 17. marta. D.J.-M.V.

Mithad Cikotić je kazao za „Dan” da su Muratović i on podnijeli ostavke na funkcije odbornika jer se, po nekim tumačenjima, nalaze u konfliktu interesa.

Uradili smo to kako ne bismo dovodili u pitanje legitimitet odluka koje će donositi lokalni parlament. Tu nema ništa sporno jer će, u skladu sa zakonom, naša mjesta zauzeti sledeći odbornici sa liste DPS-a naveo je Cikotić.

On je izbjegao da kaže da li je tehnički izvodljivo da popuna upražnjenih odborničkih mjesta sa liste DPS-a bude obavljena na sjednici zakazanoj za 17. mart.