KNJIGA FAIZA SOFTIĆA ,,DOK VODE TEKU” PROMOVISANA U KIC-U ,,BUDO TOMOVIĆ”

Knjiga poezije ,,Dok vode teku”, autora Faiza Softića, promovisana je u multimedijalnoj sali Kulturno-informativnog centra ,,Budo Tomović”, u Podgorici.
O knjizi su govorili: recenzent knjige mr Ksenija Rakočević, književna kritičarka Jovanka Vukanović, urednik programa Centra za kulturu Bihor Mirsad Rastoder i autor.
– Ova zbirka odabranih pjesama jeste poetska hronika, ali još više bljesak zrakova sa širokim spektrom asocijacija, nadanja i otpora na putu ka vječnosti. Ona je neraskidivo vezana za ljude, tradiciju, ideju i temu zavičaja kao vječnog izvorišta i utočišta. Softić je od onih pjesnika koji su u konstantnom dosluhu sa životom, prirodom, mrtvima i živima, grijehom i iskupljenjem, da bi sve to uvijeno tananim vezom duše i jezika poklonio čitaocima – kazao je Mirsad Rastoder koji je bio i svojevrsni moderator večeri. On je dodao da je Faiz Softić ,,dječak među velikim piscima”.
– Faiz zbilja jeste pjesnik sa tri domovine, kako je to i sam istakao. Kao jedna od osnovnih svojstava Faizove poetike nameće se hetorogenost. Ono što ovog pjesnika udaljava od avangarde jeste odsustvo depersonalizacije lirskog subjekta kao i njegove razgradnje. Lirski subjekat u Faizovim pjesmama okarakterisan je jednim gotovo ispovjednim tonom – pojasnila je, između ostalog, recenzentkinja mr Ksenija Rakočević.
Književna kritičarka Jovanka Vukanović je takođe izrekla pozitivne ocjene o Softićevoj poeziji.
– Softić je iskustvo života prenio u pamćenje, a pamćenje u poeziju, kao esenciju doživljenog – kazala je, između ostalog, Vukanović.
Stihove iz odabrane poezije Faiza Softića govorili su studenti i gimnazijalci: Behmen Šahmanović, Hana Rastoder, Vasilije Rakočević, Lejla Kašić i Dino Račić, što je publika pozdravila burnim aplauzima.
Softić je rođen 1958. godine u Bijelom Polju. Školovao se u rodnom kraju, Mostaru i Sarajevu. Piše za razne listove i časopise. Prevođen je i nagrađivan.

PREUZETO “DAN”

A.Ć.