“DAN”: NIŠTA MI NE MOGU, JER SMO STVORILI DRŽAVU

Petnjica

Predsjednik Skupštine opštine Petnjica, funkcioner Bošnjačke stranke Adnan Muhović, siguran je da neće biti smijenjen sa te pozicije, pozivajući se na doprinos Bošnjaka stvaranju države Crne Gore.

Priča o mojoj smjeni smiješna je stvar kad se zna kolika je zasluga Bošnjačke stranke bila u stvaranju države Crne Gore. To vladajuće strukture moraju da poštuju. Svi treba da znaju da se bez Bošnjačke stranke ne može formirati nijedna vlast u Crnoj Gori i toga se treba pridržavati, podvukao je on.

Kako je naglasio, vrijeme je pokazalo da je jedino Bošnjačka stranka istinski predstavnik bošnjačkog naroda i da inicijativa za njegovu smjenu nema realno utemeljenje.

Do Muhovićeve smjene sa mjesta šefa petnjičkog parlamenta nije došlo, iako je istekao rok koji su mu iz DPS-a ostavili da zakaže sjednicu SO sa tom tačkom dnevnog reda. Izostanak smjene Muhovića epilog je, kako smo već objavili, dogovora rukovodstava BS-a i DPS-a da se to pitanje ostavi po strani zbog očuvanja stabilnosti koalicije na državnom nivou. Tako je, po svemu sudeći, bar do daljnjeg, propala inicijativa za smjenu predsjednika SO Petnjica, koju su, osim odbornika DPS-a, potpisali i predstavnici Socijaldemokratske partije i Socijaldemokrata Crne Gore. Inicijativa je podnijeta zbog ocjena da je Muhović kršio poslovnik, vrijeđao lokalne funkcionere DPS-a kao i da je izjavama protiv Njegoša i Crnogoraca nanio štetu mještanima Bihora.

Iz petnjičkog SDP-a juče su ocijenili da i dešavanja vezana za smjenu predsjednika lokalnog parlamenta Adnana Muhovića svjedoče da se predstavnici DPS-a i Bošnjačke stranke ponašaju krajnje neozbiljno i da umjesto rješavanja nagomilanih socijalnih i ekonomskih problema pribjegavaju polemici o perifernim stvarima. Istakli su da se sve više uvjeravaju da je vladajuća koalicija u Petnjici, između ostalog, imala cilj da preko priča o Njegošu skrene pažnju javnosti sa činjenice da se zahvaljujući njima prostor Bihora nalazi na mrtvoj razvojnoj tački.

Tačno je da su naša dva odbornika potpisala inicijativu za smjenu Muhovića sa mjesta predsjednika SO Petnjica. Ali, to su uradili na osnovu nekog svog ličnog ubjeđenja, bez konsultacije sa partijskim organima. Međutim, mi po ovom pitanju nemamo neki poseban stav, jer kako vrijeme protiče postaje jasno da se radi o jednoj perfidnoj igri vladajuće koalicije. Tu, prije svega, treba postaviti pitanje ko je u datom momentu pokrenuo tu temu i šta je u svemu tome bila zadnja namjera. Očigledno je da i DPS i Bošnjačka stranka stvaraju prostor kako bi za zajedničke neuspjehe u narednom periodu optuživali jedni druge istakao je predsjednik 00 SDP-a Petnjica Almir Rebronja.

Kazao je da SDP nije ni birao Muhovića na mjesto predsjednika lokalnog parlamenta i da o njegovom ponašanju i smjeni treba da razmišljaju oni koji su ga postavili na tu funkciju.

Mi se ne smatramo obaveznim da rješavamo ovo pitanje. To je stvar DPS-a i Bošnjačke stranke, jer su ga te partije birale za predsjednika lokalnog parlamenta, a ne mi. To kako će se oni dalje odnositi prema pokrenutoj inicijativi o Muhovićevoj smjeni posvjedočiće njihovu ozbiljnost kaže funkcioner SDP-a.

Zaključio je da Muhović nije predstavnik cijelog bošnjačkog naroda iz Bihora i da može da predstvlja samo manju grupaciju svojih istomišljenika.

Tiganj: Trgovina sa državnog nivoa

Odbornici SDP-a Adis Osmanović i Eldar Tiganj su potvrdili da su, između ostalih, potpisali inicijativu za smjenu Adnana Muhovića sa mjesta predsjednika lokalnog parlamenta. Kako su saopštili, potpuno im je nejasno zašto je došlo do preokreta u cijeloj priči.

Vidjećemo kako će se stvar dalje razvijati. Sve ovo postaje neozbiljno. Ako se ovako nastavi, najvjerovatnije ću bojkotovati narednu sjednicu lokalnog parlamenta. Ovdje se, očigledno, radi o nekoj trgovini između koalicionih partnera, naglasio je Tiganj.

Ćeman: Sjednica možda za desetak dana

Odbornik SD-a Isljam Ćeman, kao jedan od potpisnika inicijative za smjenu Adnana Muhovića, tvrdi da mu nije poznato šta su se u vezi ovog pitanja dogovarali čelnici vladajućih partija na državnom nivou. Vjeruje da će za desetak dana biti održana vanredna sjednica, na kojoj će doći do Muhovićeve smjene.

Nije mi poznato šta su se čelnici DPS-a i Bošnjačke stranke dogovarali u Podgorici kada je Muhovićeva smjena u pitanju. I dalje stojim pri stavu da Muhović zbog izjava i ponašanja više ne može biti predsjednik SO Petnjica. Zato očekujem da će za desetak dana, kad se za to stvore svi zakonski uslovi, biti održana sjednica lokalnog parlamenta i da će tada Muhović ostati bez funkcije koju nije obavljao na valjan način, poručio je Ćeman.

Izvor: “DAN”