“DAN”: DPS ODUSTAO OD SMJENE MUHOVIĆA

Muhović i Mustafić u Petnjici

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović spriječio je najavljenu smjenu stranačkog kolege Adnana Muhovića sa mjesta predsjednika Skupštine opštine Petnjica. Iako su iz petnjičkog odbora Demokratske partije socijalista, kao glavni inicijatori, najavljivali da će Muhović najkasnije do petka biti smijenjen, do toga nije došlo. Iz više izvora nam je potvrđeno da je njegovu smjenu, u dogovoru sa vrhom DPS-a u Podgorici, spriječila centrala Bošnjačke stranke na čelu sa Rafetom Husovićem. Prema našim saznanjima, Husović je vrhu DPS-a stavio do znanja da bi Muhovićeva smjena mogla da ugrozi funkcionisanje vladajuće koalicije na državnom nivou. Nezvanično saznajemo da se sa takvim Husovićevim stavom, bar zasad, saglasio i Milo Đukanović, koji je od čelnika petnjičkog DPS-a, uz oštra upozorenja, tražio da inicijativu za Muhovićevu smjeni ostave po strani.

Najviši partijski organi BS-a nedavno su stali u zaštitu Muhovića nakon što je pokrenuta inicijativa za njegovu smjenu, između ostalog i zbog uvredljivih izjava o Njegošu i Crnogorcima. Vrh BS-a je kritikovao Muhovićeve javne istupe, ali su naglasili da je inicijativa za njegovu smjenu neopravdana.

Iz petnjičkog odbora DPS-a juče nijesmo mogli dobiti konkretan odgovor na pitanje šta se desilo sa inicijativom za smjenu Adnana Muhovića sa mjesta predsjednika lokalnog parlamenta. Oni su prethodnih dana izjavljivali da je procedura u toku i da će Muhović najvjerovatnije biti smijenjen na sjednici koju će zakazati za petnaestak dana. Pritom su izbjegavali da kažu zašto su pogazili obećanje da će do 3. marta sami zakazati sjednicu lokalnog parlamenta ukoliko to Muhović ne uradi i izglasati njegovu smjenu.

“Istrajaćemo u namjeri da smijenimo Muhovića. Iz tehničkih razloga morali su da se prolongiraju predviđeni rokovi za zakazivanje sjednice lokalnog parlamenta na kojoj treba da se raspravlja o ovom pitanju”, kazao je šef odborničkog kluba DPS-a Erol Muratović.

Sličan odgovor dao nam je i predsjednik opštinskog odbora DPS-a Mehmed Adrović. On tvrdi da se petnjički DPS ne odriče inicijative za smjenu Muhovića, navodeći da će se više pojedinosti o datom slučaju znati 17. marta, kad odbornici njegove partije namjeravaju da zakažu vanrednu sjednicu lokalnog parlamenta.

Škrt na riječima bio je i predjsjednik opštine Petnjica Samir Agović, koji je kazao da nije pozvan da komentariše inicijativu za Muhovićevu smjenu, već da je to stvar njegove partije, odnosno odbornika DPS-a.

Odbornici DPS-a su prije tri dana Muhoviću postavili ultimatum da u roku od 24 časa zakaže sjednicu SO Petnjica na kojoj bi se raspravljalo o njegovoj smjeni. Ukoliko on to ne uradi, kako su tada naglasili, sami će zakazati sjednicu i razriješiti ga sa pomenute dužnosti. Muhović je odmah nakon toga izjavio da inicijativa za njegovu smjenu koja je podnesena 7. februara nije prošla predviđenu proceduru. Naveo je da ta inicijativa, između ostalog, nije zavedena kroz skupštinsku arhivu jer je sekretar bio na godišnjem odmoru.

Inicijativu za Muhovićevu smjenu 7. februara potpisalo je 19 odbornika, od čega 15 iz redova DPS-a i po dva iz SDP-a i SD. U obrazloženju inicijative navodi se da je Muhović u svojim izjavama o Njegošu, koje je dao sa pozicije predsjednika Skupštine, izazvao lavinu negativnih komentara u Crnoj Gori i šire i time bacio ljagu na čitav Bihor, na njegove građane i na sve Bošnjake.

“Građani naše opštine ne žele podjele, niti stvaranje nesigurnosti, pa je potrebno onemogućiti svako dalje Muhovićevo djelovanje sa pozicije predsjednika Skupštine opštine Petnjica. Njegovo obraćanje javnosti Crne Gore doprinijelo je podizanju tenzija, ugrožavanju multietničnosti i pojavi netrpeljivosti, što nikako nije u interesu naših sugrađana i našeg kraja”, naveli su podnosioci inicijative za smjenu Muhovića.

Shodno Poslovniku o radu Skupštine opštine Petnjica, predlog za razrješenje može da podnese najmanje jedna trećina odbornika. Sjednica Skupštine na kojoj se odlučuje o predlogu za razrješenje predsjednika saziva se najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja predloga, kako je predviđeno članom 24 poslovnika. U slučaju da predsjednik Skupštine ne sazove sjednicu u roku iz člana 24, onda na osnovu člana 25 Skupštinu saziva podnosilac predloga za razrješenje.

Centrale bez odgovora

Redakcija “Dana” pokušala je tokom jučerašnjeg dana da dobije stavove centrala DPS-a i BS-a vezane za informaciju da su se dogovorili da Adnan Muhović ne bude smijenjen sa mjesta šefa petnjičkog parlamenta. Na naša pitanja da li su takav dogovor postigli u cilju očuvanja koalicije na državnom nivou nijesu odgovorili ni iz DPS-a ni iz BS-a.

Pitaju se rukovodstva partija

Predsjednik petnjičkog parlamenta Adnan Muhović kazao je da se zakonske procedure moraju poštovati, ali i stavovi čelnih ljudi DPS-a i Bošnjačke stranke.

“Nijesam pristao da se u Skupštini opštine Petnjica sprovodi pravno nasilje jer je inicijativa za moju smjenu podnesena na krajnje neozbiljan način. Inicijatori su prije svega trebali da dokument predaju sekretaru Skupštine, koji taj dokument zavodi i od tog momenta se računa vrijeme za zakazivanje sjednice. Sekretar to nije mogao da uradi jer je bio na bolovanju. Sama inicijativa osim potpisa odbornika za smjenu predsjednika treba da sadrži i predlog dnevnog reda što je u ovom slučaju izostalo. Takođe, gospoda iz OO DPS-a treba da znaju da oni ne mogu da smjenjuju visoke funkcionere Bošnjačke stranke bez saglasnosti vrhova partija. U to su se, nadam se, i uvjerili”, rekao je Muhović.

Izvor – “DAN”