BIHORSKI ĆILIM NA FESTIVALU MULTIKULTURE U LUKSEMBURGU

U Luksemburgu će danas početi martovski festival multikulture, na kojem će se predstaviti više od sto zemalja svijeta uz posjetu više od trideset hiljada ljudi, a svake godine gostuju i pisci i slikari s Balkana, najčešće iz BiH i Crne Gore, kao i mnoga nevladina udruženja.
Po prvi put na ovom festivalu predstaviće se i Bihorski ćilim, prvo nematerijalno kulturno dobro iz Bihora u Crnoj Gori. Ćilim će na festivalu predstavljati Opština Petnjica na čelu sa predsjednikom Samirom Agovićem. Opština je u saradnji sa ZK Bihor osmislila i dizajnirala štand na kojem će predstaviti nekoliko primjeraka ćilima koji su za ovu priliku dopremljeni iz petnjičke džamije.
Ovih dana cijeli Luksemburg je u znaku ovog značajnog festivala koji organizuje Udruženje CLAE Luksemburg. To je 34. festival emigracije, kulture i stanovništva.

Već 34 godine Luxexpo Luxembourg je domaćin Festivala migracije, kulture i državljanstva (Festival des migrations, des cultures et de la citoyenneté), događaja koji je prvobitno osmišljen kao politički iskaz slave jednakosti između različitih nacionalnosti, prije svega “stare migracije” stanovništva Italije, Portugala i Španije s luksemburškim starosjediocima.

U 2000. godini festival je službeno preimenovan u kulturni događaj čiji cilj jeste upoznavanje o običajima i kulturnom baštinom svih onih koji su se doselili u zemlju (danas je u Luksemburgu registrovano oko 170 nacionalnosti), i čija bit je jedostavno sadržana u rečenici “različitosti su ono što nas ujedinjuje”.

Osim udruženja koja se predstavljaju na festivalu i koncerata koji se održavaju tokom svih festivalskih večeri, u sklopu festivala održava se i festival suvremene likovne umjetnosti, kao i salon knjige, na kojem će se, pored autora i autorica iz Luksemburga, ove godine predstaviti autori i autorice iz Albanije, Poljske, Portugala, Španije, Italije, Grčke, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

D.R.