PETNJIČKA KOPIJA DONALDA TRAMPA

Petnjica

Kao što svi znate, Petnjica je u proteklih deset dana bila u žiži javnosti. Zapravo bi bilo poželjno, da konačno neko primijeti i naše malo parče ove crnogorske zemlje, osim u ljetnjem periodu kada se dijaspora “folira” po gradskom korzu. Ne znam koje smo negativne talase nesvjesno navukli, ali se ni u najstrašnijim noćnim morama nisam nadala, da će sljedeće udarne vijesti vezane za Petnjicu biti takvog negativnog sadržaja kao što se to u ovom slučaju desilo.

 

Ariana Kočan

Da budem konkretna: Jedan (nama svima poznati) političar, baš iz „naših“ redova, je prije nekoliko dana svojom izjavom o crnogorskom pjesniku Njegošu obrukao građane Petnjice kao i ostale ljude, koji žive u dijaspori, a imaju neku vrsku konotacije sa zavičajem. Svojim diletantiskim izjavama, ili bolje rečeno, uvredama na račun jedne ličnosti, koja ja za crnogorsku istoriju i literaturu u svakom smislu bila formativna, je naš „ambasador“ Petnjice,  prezentirao u najgorem svijetlu.

On je nesvjestan da izabere prave riječi u skladu sa svojom pozicijom i situacijom, protiv je samokritike i refleksiviteta svoga djela i neželjan da nauči nešto novo od nekog drugog…. Ma pravi Donald Trump, ali ona jeftina kopija… Nije on neophodan global plejer, iako za sebe tako misli, nego igračka svoje partije, koja ga je bacila u arenu da bi kroz njega istestirala, dokle mogu da prođu sa takvim izjavama. Možda toga još nije svijestan, ali ga je partija, za koju je sve dao, jeftino prodala.

Iz njegovog ugla gledano, dotični ambasador sigurno misli, da je „svom narodu“ učinio veliku uslugu, jer se sa svim silama bori „protiv okupatora“. Radeći to, on izgleda da nije primijetio, da svojim ponašanjem sebe stavlja u isti koš sa onima, protiv kojih se navodno udarnički bori. I što je najgore, njegove izjave, koji nisu ništa novo, nisu potkrijepljene jasnim činjenicama. Ja se ne sjećam da je sad u ovo aktuelno vrijeme neko s konjem ili autom krenuo ka Bihoru  i zakačio neku „okupatorsku“ zastavu, niti se sećam da je neko nekom prijetio da će mu zagorčavati život ako ne postane nešto drugo od onoga što je bio vijekovima. Postoje džamije, mejtepi, škole Kurana, a čak i poneka crkva organizuje iftare (napr. u Mostaru)… Sve u svemu smatram, da „nama“ muslimanima ipak nije tako loše u ovoj Crnoj Gori, u odnosu sa ponekim arapskim državima, gdje ljudi hrisćanske vjeroispovjesti moraju da se boje za svoj život i život svoje djece, zato što ih baš naša vjerska „braća“ ugrožavaju.

Ne zaboravite da dotični političar svoju platu dobija na osnovu poreza koji vi svaki dan plaćate. Toga ste vjerovatno svjesni pa je zato na vama da reagujete. Da se ogradite, kao što je to uradila većina poltičara. Distancirajte se od pokušaja stvaranja mržnje i lova u mutnom.

Do (ne)-viđenja.