RASTODER I RADOVANOVIĆ PREDSTAVLJAJU CRNU GORU NA VENECIJANSKOM BIJENALU

 Adin Rastoder i Ivana Radovanović sa sa projektom naslovljenim “Čovjek” predstavljaće Crnu Goru na predstojećem, 57. Bijenalu umjetnosti u Veneciji, najznačajnijoj svjetskoj smotri savremenog stvaralaštva, koje će trajati od 13. maja do 26. novembra.

Radove Rastodera i Radovanović među 13 pristiglih aplikacija, odnosno 17 umjetnika koji su odgovorali na temu – “Viva arte viva”, odabrali su kuratorka ovogodišnjeg paviljona Žana Filipović i direktor Centra savremene umjetnosti Crne Gore i komesar paviljona Nenad Šoškić.
Adin Rastoder istakao je da je velika obaveza i da je počastvovan što će predstavljati našu zemlju u Veneciji.

“Žana Filipović se osvrnula na komplementarnost Ivaninog i mog rada i uvjeren sam da će u prostoru to uspješno funkcionisati. U kontekstu teme Bijenala koja govori o životu i odgovornosti umjetnika, samo bih zamolio sve da pošalju poruku za Selenu Mandić”, naveo je Rastoder.
Obrazlažući odluku, Žana Filipović istakla je da odabrani projekat u potpunosti korespondira sa temom Bijenala.
“Svima nam je jasno da bez čovjeka nema ni umjetnosti. Čovjek je izvor umjetnosti. Smatram da će naš projekat predstavljati svojevrsnu opomenu na to da umjetnost mijenja svijet, da naš život čini boljim i da ovu civilizaciju čini svrsishodnijom”, navela je Filipović.
Vernisaž dani su 10, 11. i 12. maj, dok će zvanično otvaranje paviljona za posjetioce biti priređeno 13. maja. Naredni koraci u pripremi predstavljanja su realizacija projekta i prezentacija istog u Veneciji na sastanku sa Kristin Masel 1. februara. Takođe, u planu je i pokretanje posebnog sajta na kojem će biti izloženi detalji o projektu, kao i njegova promocija u brojnim zemljama.
Ovo je peto predstavljanje naše zemlje od obnove nezavisnosti 2006. godine. Prvi crnogorski predstavnik bio je Dado Đurić, nakon čijeg su uslijedili projekti Natalije Vujošević i Ilije Šoškića, Irene Lagator Pejović i Aleksandra Đuravčevića.

SONJA IČEVIĆ – DNEVNE NOVINE