ZEĆIR RAMČILOVIĆ “BRANI ČAST” BIHORACA U MAKEDONSKOM PARLAMENTU

Zećir Ramčilović

Iako su partije za poslaničku funkciju u Skupštini Crne Gore iz Petnjice kandidovali 27 kandidata, Petnjica je u ovom sazivu poslije dugog perioda ostala bez poslanika. Na korak od cilja zastao je dr Almir Rebronja, čiji je SDP brojao do četvrtog poslanika, nedovoljno za Rebronju, koji je bio peti na listi SDP-a.
Kakav će biti epilog situacije u kojoj ‘’čast Bihora neće braniti niko iz Petnjice’’ , te hoće li se neko iz Mojkovca, Nikšića, Bara… sažaliti na to što smo ostali bez predstavnika te stati u odbranu naših interesa vidjećemo u naredne četiri godine.
Više sreće u politici od Bihoraca iz Petnjice imaju oni koji žive i rade u regionu i Evropi, pa su tako naši Bihorci na prestižnim mjestima u Bosni, Srbiji, Makedoniji, Švajcarskoj, Luksemburgu, a pravi fenomen predstavlja to što u Skupštini Makedonije (Sobranie na Republika Makedonija) ima više poslanika iz Bihora nego u Skupštini Crne Gore.
Kandidat Udruženja Bošnjaka u Republici Makedoniji AVAZ Bihorac Zećir Ramčilović poslanik je u makedonskom parlamentu.
Ramčilović je naučni saradnik na Institutu za nacionalnu istoriju Republike Makedonije a kroz svoj radni angažman radi na promociji i očuvanju tradicije, kulture i prava Bošnjaka u Makedoniji .
Dr Zećir Ramčilović rođen je 1975. godine u Donjim Konjarima, doktorirao je istorijske nauke 2013. godine i prvi je doktor nauka iz plemena Ramčilović.
Kruna njegovog istraživačkog rada je djelo ‘’Bošnjaci u Makedoniji tokom 20-tog stoljeća’’ sa akcentom na kulturu i prosvjetu.
Zećirov praded Delija odselio je iz Bihora sredinom prošlog vijeka za Plenibabe u Pešteri, odakle je Zećirov otac Hazir odselio s bratom Abdulahom u Konjare, gdje i danas žive.

DINO RAČIĆ