ESAD KOČAN U LUKSEMBURGU

Esad Kočan u Luksemburgu

Sredinom ovog mjeseca, u Luksemburgu je, na poziv udruženja „Bošnjačko-donatorski fond“ boravio jedan od najpoznatijih publicista sa Balkana – Esad Kočan. On je, 14. januara, u prostorijama ovoga udruženja – poznatog po više značajnih projekata koji se tiču sjevera Crne Gore i Sandžaka, pogotovu po stipendiranju studenata slabijeg materijalnog stanja – predstavio svoju najnoviju knjigu priča „Iza prašine“. Sala je, unatoč neviđenim vremenskim nepogodama i ledu na putevima, bila ispunjena do posljednjeg mjesta. I iz najudaljenijih krajeva Luksemburga, stigli su poštovaoci lika i djela Esada Kočana u želji da ga čuju i vide.
Putem skajpa, u program promocije uključio se akademik prof. Ferid Muhić, koji je, također, trebao biti na promociji, ali, iako je bio krenuo iz svog doma prema skopskom aerodromu –  zbog nepredviđenih okolnosti na putu – nije stigao na zakazani let. Čuda tehnike služe svojoj svrsi; javio se direktno iz Skoplja. Vidjeli smo ga i čuli, a on je, između ostalog rekao:
Malo je pisaca poput Esada Kočana; njegova knjiga je najbolja knjiga koju sam pročitao u posljednje vrijeme i najbolja koju držim u svojoj biblioteci. On se odlučio da piše o sebi i da nam iznosi svoje stavove, te kroz njih iznosi što-šta o čovjeku. I to je ono što mi se posebno dopada.
Profesor Muhić je fasciniran Esadovom pričom “Preskakanje zida“, gdje Esad, umjesto uobičajene tvrdnje da je zaljubljenost slijepa, kaže da nas istinski znaju samo oni koji nas vole. Mržnja je, kako tvrdi Kočan, slijepa i ne dozvoljava da vidimo ono ljepše u ljudima. Profesor Muhić je, inspirisan tim tekstom, podsjetio da se ne kaže slučajno da kad nekoga savlada bijes – pao mu mrak na oči.
– Mržnja je mrak, to je suština poruke Esadovog teksta, mržnja nas zatvara, a samo ljubavlju i u ime ljubavi možemo preskočiti granice – smatra profesor Muhić.
     Govoreći o filozofskom i humanističkom aspektu knjige, prof. Muhić je dodao:
       – Kada bi se danas pravila antologija najboljih filozofsko-sociioloških tekstova o stanju  savremenog svijeta, u nju bi morao biti uvršten Esadov esej   “Mandelini snovi i stvarnost”.  Knjiga sa ovoliko plemenitosti jednom je morala biti napisana. Ali samo je Esad Kočan mogao ovako napisati. Još dugo neće biti ovakve knjige – zaključio je prof. Muhić.
     Promociju je moderirao Enver Korać koji je naglasio da je Esad Kočan za svoj životni put izabrao onaj teži, gdje nije stremio da se dopadne masama, već da govori istinu, često i na svoju štetu.

A onda je na scenu stupio i sam autor:

   “Ja sam u ovoj knjizi pokušao da odgovorim na pitanje koje muči sve nas, kako odbraniti čovjeka, pred ovolikom pustoši koje je proizveo, pred prirodom, pred zvjerima, pred pticama i rijekama i prerd samim sobom,  jer čovjek može uništiti život na planeti.  Ako čovjek nema srca da čuje muku drugoga, ako je emotivno tup, on je opasniji od svake zvijeri. Ali takođe čovjek kad se uzdigne do moralnih vsina, ni sačim se ne može mjeriti, njegov let je veličanstveniji od leta albatrosa.
Najvažnije inspiracije i svetionike, odnio sam sa sobom iz djetinjstva i sa svojim prvim obrisima, iz Godočelja i Bihora –
rekao je na kraju autor knjige Esad Kočan. 

Priče iz knjige čitali su Enver Korać i Alma Mucević Čivović.

Poslije zvaničnog dijela promocije uslijedilo je potpisivanje knjige i druženje sa autorom do duboko u noć, dok su ulice grada Diferdanža, gdje se i nalaze prostorije udruženja, i dalje zaleđene caklile, kao ogledalima popločane u kojima su se lomila svjetla grada i automobila koji su bojažljivo promicali tu pored nas.
      „Iza prašine“ predstavljena i u ZK „Bihor“

 

    ZK “Bihor” planirao je svoju Godišnju generalnu i izbornu skupštinu za 14. januar, ali saznavši za promociju pomenute knjige u BD – fondu, istu su zakazali za dan kasnije. Bila je to prilika da se još jednom, prije početka Skupštine, predstavi ova knjiga i njen autor.

       – Esad Kočan je jedan od vrhunskih publicista Balkana iz Crne Gore i urednik je nedjeljnika Monitor. Tri glavna stuba na kojima stoji institucija zvana Esad Kočan jesu: hrabrost, pamet i talenat. Hrabrost da u odsudnom času za čovjeka i uopšte za ljude – kaže istinu, pamet da zna kako se istina govori i talenat da sve upakuje kako treba, pa je i knjiga Iza prašine proizvod njegovog osebujnog talenta da od priča različitih žanrova i tema dobije knjigu pred kojom zastaje dah.
Mnoge priče u ovoj knjizi su apsolutno antologijske sa jakim lirskim nanosima, filozofskim opservacijama i jasnom i tačnom poentom –
rekao je promotor književnik Faiz Softić i naglasio da nijesu česte prilike kada  dijaspora iz Crne Gore i sa Balkana u Luksemburgu ima čast ugostiti intelektualce kalibra Esada Kočana koji je, kako u novinarstvu, tako i u književnosti, pomjerio ustaljene granice i uspostavio nove moderne standarde koji su posebno vidljivi u njegovoj knjizi priča Iza prašine.

 

FAIZ SOFTIĆ