IZAŠLA NOVA KNJIGA FAIZA SOFTIĆA

Faiz Softić - Dok vode teku

U izdanju NVO Centar za kulturu Bihor izašla je nova knjiga poznatog pisca Faiza Softića. Riječ je o zbirci poezije pod nazivom “Dok vode teku”. Softić je čitalačkoj publici poznat po proznim djelima koja su prevođena na nekoliko stranih jezika, međutim prema riječima književnih kritičara Softić odlično plovi i u vodama poezije, što je do sad pokazao kroz svoje knjige poezije ‘’Strašan je zid bez sjene’, ‘’Čovjek na rasputici’’ i najnovijom knigom ‘’Dok vode teku’’.
Nova knjigu poezije čini 90 pjesama, koje su podijeljene u tri poglavlja.
Recezenti Sofićeve knjige su Ksenija Rakočević, Enes Halilović i Miljenko Jergović.
,Po logici stvari oko dobrih pisaca uvijek se ,,otimaju’’ nacionalne književnosti. Takav je slučaj i sa Faizom Softićem, čija se poezija može čitati sa nacionalnim predznakom crnogorske, bošnjačke, ali i sa regionalnim predznakom bihorske. Softić zbilja po osobenostima svoje poezija jeste sve od pomenutog, no i mnogo više od toga; te možda u tom višem možda se nalazi najjednostavniji način za svrstavanje njegove pripadnosti, pa možemo zaključiti da je najbolje da ga čitamo kao evropskog pisca’’, stoji u recenziji Ksenije Rakočević.
Zanimljiv osvrt na Softićev kniževi rad imao je pisac iz Novog Pazara Enes Halilović.
,Softić ima jednu osobinu koja se rijetko nalazi među pjesnicima savremenim – ima humor, a humor u poeziji, kruna je poezije. Ova knjiga vrvi od antologijskih pjesama i može se čitati od početka ka kraju, s kraja k početku, upreskok. Može se čitati po jedna pjesma na dan. I to je dovoljno, jer svaka od ovih pjesama krije dugo i bolno posmatranje koje se stropoštalo ko lavina u desetak ili dvadeset stihova’’, zapisao je Halilović.
Faiz Softić, rođen je 1958. Godine u Vrbama u Bihoru. Školovao se u rodnom kraju, Mostaru i Sarajevu. Glavni i odgovorni je urednik revije ,,Bihor’’ koja izlazi u Luksemburgu gdje Softić živi i stvara.

DINO RAČIĆ