AGOVIĆ: ILI ĆE KOALICIJA U PETNJICI FUNKCIONISATI ILI ĆEMO JE ŠIRITI SA DRUGIM SUBJEKTIMA

Predsjednik opštine Petnjica Samir Agović, gostujući u jutarnjem programu Radija Petnjica, izjavio je da je 2016.godina, godina uspjeha, ponosa i godina investicija. To je godina u kojoj je lokalna smaouprava pokazala i dokazala odlučnost da se vodi opština ka boljitku, smatra on.

SLJDEDEĆE GODINE ĆE SE ZNATI TAČNO ĐE ŠTA SMIJE DA SE GRADI

„U ovoj godini smo mnogo uradili, ne samo iz oblasti infrastrukture, već mnogo toga smo uradili i na izradi prostorno planske dokumentacije, odnosno, izradi svih planova i projekata koji će u narednoj godini biti u fazi realizacije.  Već smo uradili projektnu dokumentaciju za regulaciju potoka u centru Petnjice i sada smo u fazi odabira najboljeg za izradu projektne dokumentacije za gradske saobraćajnice što je veoma važna stvar, konačno ćemo ovaj uži dio grada da uljepšamo. Prije dva dana smo imali otvaranje ponuda za izradu prostorno planske dokumentacije, čija je vrijednost oko 100 hiljada eura, od kojih je Ministarstvo održivog razvoja obezbijedilo 75 hiljada eura, a opština 25 hiljada. Na oglasu se prijavilo šest renomiranih kuća koja se bavi ovim poslom i očekujem da ćemo vrlo brzo odabrati najboljeg“, kazao je Agović pojašnjavajući da će se u budućnosti tačno znati gdje šta može da se gradi, gdje šta može da se valorizuje.

NIJESMO MOGLI IMATI PROSTORNO – PLANSKA DOKUMENTA PRIJE 

Prostorno planskom dokumentacijom će se definisati poslovna zona, zona gdje će moći da se grade etno-sela, eventualno ski tereni, saobraćajnice i objekti od društvene važnosti.

„Osim ovog dokumenta, radimo na izradi strategije razvoja u našoj opštini, tako da će ova dokumenta na neki način biti povezana i u uskoj su saradnji i povezanosti zbog svega onog što znači prostorno strategijski razvoj naše opštine. Uz izradu studije o opravdanosti puta Bioča – Petnjica prema granici sa Srbijom, u izradi studije energetskog potencijala u našoj opštini, uz ova dva dokumenta, opština je uspjela da zaokruži sve one bitne elemente kada je u pitanju planiranje i prepoznavanje naših potencijala, jer su ti dokumenti od presudnog značaja za razvoj naše opštine. To je nešto što nam treba i to je nešto što se sasvim sigurno i zakasnilo sa takvim dokumentima, ali to je realnost i ta dokumenta ranije, kada smo bili pod opštinom Berane, nismo mogli da imamo. Uvijek se davao prioritet gdje ima veći broj stanovništva. Sva ta akta ćemo imat za narednu godinu. To je za mene velika stvar i želim da naglasim da smo mnogo energije i truda da bi smo došli do realizacije ovih inicijativa. Još jedna važan događaj jeste taj što je bihorski ćilim postao nematerijalno kulturno blago Crne Gore, jer je Uprava za zaštitu kulturnih dobara dala sertifikat za Bihorski ćilim tako da se danas u riznici Crne Gore nalazi i Bihorski ćilim.

DOGODINE OTVARAMO VRTIĆ U PETNJICI

To je naše kulturno nasleđe koje je, evo sada važno i za Crnu Goru. Ova godina je bila važna i sa aspekta obrazovanja, jer smo u ovoj godini osnovali Srednju mješovitu školu i to je novi iskorak kada je u pitanju politika obrazovanja. Ako tome dodamo obećanje ministarstva da se otvori vrtić, mislim da bi smo zaokružili i dobili sve ono što ima jedna lokalna samouprava kada je u pitanju obrazovanje. Ono što je takođe važno i moram istaći to je kandidovanje projekata za prekograničnu saradnju sa Srbijom, BiH, Kosovom i Albanijom i na taj način smo iskoristili mogućnosti koje je EU komisija dala da možemo da apliciramo prema ovim fondovima. Na taj način smo se nametnilu da, iako sa malom administracijom, smo kadri da apliciramo i prema tim fondovima. Kada već govorim o projektima, želim da posebno apostrofiram da smo nalazište Torine stavili u fokusu naše pažnje i što razvijamo jedan projekat koji finansira Nacionalna turistička organizacija, opština Petnjica i lokalna turistička organizacija gdje ćemo prilazni put i sve ono što je potrebno uraditi na tom lokalitetu i time ćemo omogućiti da svi zainteresovani mogu doći do ovog izuzetno atraktivnog lokaliteta.

 

Radili smo na pripremanju ostalih projekata koji su najavljeni kao mogućnost u naredoj godini. Važno je istaći da smo u ovoj godini imali veoma važne posjete iz društevno – političkog života kao i diplomatskog kora. Petnjicu su posjetili ambasadori, ministri i sve je to rezultiralo dobrom saradnjom u uspostavljanjem institucija sa držanog nivoa. U ovoj godini smo imali priliku da otvorimo kancelariju Fonda zdravstva, a očekujemo u narednoj godini da će se otvoriti kancelarija i Uprave za nekretnine, Ministarstva unutrašnjih poslova, Fond PIO, i mislim da ćemo na taj način zaokružiti servis za građane, kako sa lokalnog tako i sa državnog nivoa.

GRADILO SE DOSTA I GRADIĆE SE JOŠ VIŠE

Kada su u pitanju investicije, ovo je godina u kojoj smo imali investicije koje bih nazvao investicije vijeka. Tu prije svega mislim na prilazni put od Podvada ka Petnjici gdje je Direkcija za saobraćaj uložila oko 4.1 miliona eura za 3 650 metara i tu smo svedoci da su radovi poodmakli. Drugi koji nas sve raduje jeste administrativni objekat za potrebe naše administracije i očekujem da ćemo vrlo brzo imati priliku da svečano otvorimo prostorije za administraciju. U vodovod smo u ovoj godini uložili oko 100 hiljada eura sa donatorima, ministarstvom, opštinom i građanima i na taj način uspjeli da uradimo dva kilometra na ovom vodovodu koji je od strateškog značaja za naše stanovništvo. Godina koja je na izmaku obilježena je i zbog poplava koje su zadesile našu opštinu. Tu smo imali štetu koja je procinjena na oko 1.7 miliona eura. Moram naglasiti da su naši građani, subjekti sa nivoa opštine kao i prijatelji opštine Petnjice, kao što su Vojska Crne Gore, firma Bemax i svi oni koji su bili u prilici, pokazali dobru volju da pomognu uz naglašenu  potrebu da istaknem ulogu dijaspore koja je i u ovom slučaju reagovala i pomogla. Obaveza svih nas je da budemo zahvalni i da ističemo na jednu dominantnu ulogu dijaspore u svim sferama života naših građana pa i kada je nesreća u pitanju.

Aktivnosti vezane za pomoć, sprovodi se i u Americi, i očekujem vrlo brzo ljude iz Amerike koji će svoju donaciju opredijeliti našim sugrađanima. Važno je istaći da smo uputili prema Vladi zahtjeve za nadoknadu štete i očekujemo u narednoj godini, u zakonskoj proceduri i shodno mogućnosti Vlade Crne Gore da i ona pomogne našim sugrađanima, uz napomenu da smo 25 hiljada eura iskoristili za sanaciju puteva, mostova i svega onoga što je bilo potrebno da se uradi na infrastrukturi“, izjavio je Samir Agović.

MOGLI SMO VIŠE URADITI NA KOMUNALNOM PLANU

Prvi čovjek Petnjice je rekao da u komunalnoj sferi, nijesu postignuti vidljivi rezultati.

„Prije svega mislim na sređivanje situacije oko neformalnih objekata i oko nogo što je uzurpacija prostora što je u strogom centru našeg grada. Sa jedne strane to je zbog nedostatka našeg kapaciteta, a sa druge strane, nedostatak zakonske regulative. Sada smo svjedoci da je usvojen zakon oko legalizacije neformalnih objekata i kroz taj zakon, bićemo u obavezi da u narednoj godini oko toga više uradimo. Biću krajnje iskren i otvoren, možda ima propusta kada je u pitanju efikasnost administracije. Mislim da i tu treba da se poradi mnogo više i da budemo efikasniji. Koliko god da se uradi na ovim prostorima, uvijek građani misle da može više i bolje, i ja sam pristalica toga. Posmatram rad lokalne administracije kao neko ko je građanin, bez obzira što sam predsjednik često razmišljam o tome kako ja, kao građanim posmatram kako sve to funkcioniše.

Kroz to posmatranje, potpuno objektivno sagledavam situaciju i zbog toga govorim da nije sve idealno, da može više i bolje, ali da su učinci i naši napori evidentni. Znam šta govori jedan dio građana, ali ja i to donekle razumijem. Međutim, odgovorno tvrdim da sam posvećen svim svojim obavezama, sa puno strasti radim ovaj posao i želim da bude što vidljivijih rezultata. To nije lako, jer kao mlada opština nemamo kapacitet kako administrativni i finansijski, tako ni profesionalni da sve ono što je obaveza lokalne samouprave na najbolji način regulišemo i ostvarujemo.

IMA PROPUSTA KOD SVIH ALI TREBA DA SE POPRAVIMO

Samo želim da se shvati da se čine napori i da je sada sve mnogo bolje kada imamo lokalnu samoupravu nego li kada je nijesmo imali. Samo segment kulture i kulturna dešavanja tokom ljeta, svedoci smo da je tu postignut veliki napredak i da smo naše kulturno nasleđe, afirmisali na najbolji mogući način. Uspjeli smo da sve naše potencijale uvežemo i da svakome damo prostor i šansu. To je jedinstvo i sloga koja je dala rezultat. Da imamo više jedinstva i sloge, još bolji bi bili rezultati. Ako hoćemo da govorimo o našim slabostima, otvoreno kažem da treba svi da se popravimo  da budemo bolji. Dakle, ima propusta i u vlasti i u koaliciji i u opoziciji, ali je na nama da to mijenjamo.

Ne treba biti mnogo pameta i ponosit, niti treba biti neko ko ne priznaje sopstvene greške, jednostavno treba biti realan, objektivan i shvatiti da, ukoliko se mi promijenimo, tako ćemo najbolje da promijenimo stanje i u sredini, opštini i na svakom mjestu. Moj apel i molba je da u narednoj godini svi zajedno poradimo na našem preobražaju i našoj spremnosti i da budemo partneri u svemu. Naravno da lokalna uprava treba da ima kritike, ali kritike koje su opravdane, realne i one su za mene velike i jednake kao pohvale“, kaže Agović dodajući da, kada dobije neku kritiku koja je objektivna, bude mu drago, imponuje i razmišlja intezivno o tome i da pokušava kroz rad da implementira.

KAO NAJVEĆA PARTIJA MORAMO BITI NAJTOLERANTNIJI

Govoreći o odnosima i saradnji sa koalicionim partnem na lokalnom nivou, istakao je kao i više puta, da nemaju dobru saradnju i da to je postala praksa u bitisanju u prvom skupštinskom sazivu.

„Vjerovatno je potrebno vrijeme da se svi preispitamo i da svi shvatimo da se na ovaj način ne može funkcionisati. Naši napori su bili da to bude sve drugačije. Ne želim da nikog opterećujem, ali samo želim da svako od nas bude objektivan i da sagleda rad svih nas, i da ocjenu daju na osnovu toga, na osnovu toga što vide, što se dešava i što se na neki način reflektuje kroz političke subjekte. Odgovorno tvrdim da je sve to moglo da bude drugačije, da nijesmo trebali da dođemo do tog nivoa, takve nesaradnje i takvog odnosa, ali, pošto je kraj godine i što ne želim da budem shvaćen na pogrešan način, mislim da će to u narednoj godini sve biti drugačije, da ćemo se preispitat i da ćemo ili napraviti bolje i kvalitetnije odnose unutar koalicije, ili da širimo koalicione kapacitete. To je nešto što je u praksi takođe poznato. Ne želim da sada o tome govorim, biće prilike.

Jedno je važno a to je da mi, kao najveća politička partija u Petnjici, moramo da imamo najveću toleranciju, moramo da imamo najviše strpljenja i moramo imati najviše kapaciteta da ipak ove probleme i ove nedoumice, drugačije sagledavamo i nosimo na svojim plećima. Trošimo mnogo energije međusobno, sve bi bilo bolje da smo mi drugačiji, ali na kraju krajeva, to smo mi, to je odraz  naše kulture, svijesti i nivoa do kojeg smo došli. To je realnost i ne treba zatvarati oči pred takvom činjenicom, ali sasvim sigurno treba nastojati da to mijenjamo i da je svako od nas dužan da to promijeni ukoliko želi da ova sredina, ovaj parlament i da svi građani budu građani koji imaju kvalitetne odnose i parlamentu, u političkim subjektima i među samim građanstvom jer se sve to preliva na građane. Moj apel i moja nada i želja da ćemo biti bolji u narednoj godini“, istakao je Samir Agović.

BIĆE U PETNJICI NEKA DRUGA BANKA

Atlas banka u Petnjici

Osvrnuo se predsjednik opštine i na zatvaranje filijale Atlas banke, ističući da je, na njihovu inicijativu otvorena filijala u Petnjici, ali da je iz nepoznatih razloga bez obrazloženja, ta filijala zatvorena.

„To je izazvalo kod nas revolt i nezadovoljstvo. Mi smo nastavili da tražimo neku drugu banku koja će doći imaćemo je u narednoj godini. Svako gleda da li ima interesa i da li dobro da ima svoju filijalu ovdje. Mi smo, kao lokalna samouprava, dali maksimalni doprinos za otvaranje filijale i sve ono što je bila naša obaveza mi smo uradili. Sve smo učinili da olakšamo poslovanje toj banci. Nastavićemo da tragamo, imao sam kontakte sa nekoliko banaka i imam najavu da će, odmah nakon nove godine, ispitati da li imaju interesa da otvore svoju banku“, kazao je Agović.

„Očekujem u narednoj godini da ćemo imati novih sadržaja, da ćemo imati presijecanje novih vrpci i da ćemo imati kvalitetnije uslove za život, i ja, dragi moji građani, vjerujem. Očekujem da se sva pitanja koja se tiču uslova života, i u narednoj godini rešavaju i da zamolim građane da budu strpljivi, da nikog nećemo zaboraviti, da nikog nećemo izostaviti ali da ipak ljudi shvate da smo veliki prostor i da je jako teško sa našom snagom našim potencijalom stići sve i završiti i biti odgovoran prema relanim zahtjevima.

PLAĆANJE POREZA JE NAJBOLJI PATRIOTIZAM

Očekujem da svako od nas da doprinos kada je u pitanju plaćanja poreza, kada su u pitanju obaveze građana prema opštini, jer samo na taj način ako budemo odgovorni, ako budemo svjesni da našim novcem možemo popraviti stanje u svim segmentima, onda treba da budemo i odgovorni građani i da pokažemo svoju lojalnost kroz plaćanje poreza, kroz plaćanje obaveza, koje kao građani imamo.

Iskoristiću priliku da se zahvalim svim našim ljudima, odbornicima, mojim saradnicima, građanima i vama kao našem radiju na korektnoj saradnji, na onome što smo u protekloj godini zajedno stvarali. Uz želju da svi naši građani u narednoj godini dožive berićet, zdravlje, sreću i zadovoljstvo, koristim priliku da čestitam Novu godinu, da našim sugrađanima pravoslavne vjeroispovjesti uputim čestitku povodom predstojećeg Božića, da poželim da u svojim domovima osjete toplinu, radost i zadovoljstvo i da zajedno, kao građani doživimo sve praznike na pravi način i da se radujemo svakom praznovanju, svakom sastajanju i svakom našem nastojanju da živimo bolje u slozi, miru i dostojanstvu. Samo sa porukom mira, porukom ljubavi, suživota možem biti srećni i možemo biti zadovoljni. Godina je otišla, neka je sa srećom. Godina koja dolazi neka nam bude još srećnija i berićetnija“, izjavio je predsjednik opštine Petnjica, Samir Agović.