ZK BIHOR URUČENA NAGRADA ZA DOPRINOS DIJASPORE NA PRIJEDLOG RADIJA PETNJICA

Fond za aktivno građanstvo (FAKT) dodijelio je godišnje nagrade za filantropiju „Iskra“ kompanijama, udruženjima i pojedincima koji su nesebičnim djelovanjem doprinijeli opštem dobru i razvoju građanskog društva. Dodijeljene su 3 glavne nagrade i 7 specijalnih priznanja. Nagrada za doprinos dijaspore pripala je Zavičajom klubu „BIHOR“ Luksemburg a nagradu je primio predsjednik Esko Halilović.

U obrazloženju domaćina  piše:

“Zavičajni klub „Bihor“ sa sjedištem u Luksemburgu dobro je poznat ljudima koji žive na području Bihora, te opština Bijelo Polje i Petnjica. Pružajući finansijsku i i materijalnu podršku brojnim organizacijama i pojedinicima sa ovog područja, na polju kulture, zdravstvene zaštite i obrazovanja, i ulažući u očuvanje tradicije i kulturnog nasljeđa među ljudima i posebno djecom sa ovog prostora koji žive u Luksemburgu – „Bihor“ na najbolji način afirmiše filantropski rad dijaspore.

I u 2016. godini, zavičajni klub „Bihor“ je obezbijedio donacije, koje su iskorištene za različite potrebe lokalne zajednice i opštine Petnjica:

  • kupljena su i otpremljena dva kamiona sa svim priključcima za održavanje puteva u zimskim uslovima, kao i jedan namjenski kamion za odvoz otpada
  •  podržana je realizacija manifestacije „Bihorsko kulturno ljeto“,
  • opremanje školskim priborom đaka prvaka sa područja Bihora,
  • organizovana je višednevna posjeta najboljih učenika Bihora Luksemburgu,
    kao i za druge humanitarne akcije i donacije za materijalno ugrožene i bolesne stanovnike u opštinama na sjeveru Crne Gore.
  • Dodatno, na martovskom festivalu u Luksemburgu gdje se tokom dva dana, na razne načine, predstavi preko 100 zemalja svijeta, predstavilo se i udruženje Bihor, predstavljajući turističke destinacije Crne Gore kao i dio crnogorske kuhinje.

Zbog ovakve posvećenosti dobrobiti stanovnika Bihora i spremnosti da prepozna potrebe ljudi iz zavičaja i izađe im u susret, Zavičajnom klubu „Bihor“ Luksemburg pripala je Nagrada za doprinos dijaspore.

Uz gradonačelnika Cetinja Aleksandra Bogdanovića, prisutne na večerašnjoj svečanosti pozdravila je i Anica – Maja Boljević iz Fonda za aktivno građanstvo, te Miguel Magro Gomez ispred delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Ovogodišnji dobitnici specijalnih priznanja su Erste banka i Hipotakarna banka (za korporativnu filantropiju), RTCG za kampanju “Lijepa si – moja kosa, tvoja snaga” i Agencija Fabrika Ideja – serijal Dnevnica (za medijski doprinos), JU Kulturno informativni centar Budo Tomović (za doprinos opštem dobru), Ljiljana Burzan Nikolić i Davor Dragojević (za građanski doprinos opštem dobru) i Zorica Drakulović Vidaković (za humanost i solidarnost).

Dobitnici nagrada su Milivoje i Ana Zloković (za životno djelo – posthumna nagrada), Zavičajni klub Bihor – Luksemburg (za doprinos dijaspore) i Daniel Vincek (za individualni doprinos).

Fondacija za aktivno građanstvo dodjeljuje nagrade „Iskra“ od 2009. godine, u saradnji sa Upravom za dijasporu i Privrednom komorom Crne Gore, a uz podršku delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i fondacija „Ćano Koprivica“, „Braća Rokfeler“ i „Čarls Stjuart Mot“.