PETOGODIŠNJA EMA SPAHIĆ NAJBOLJA NA LIKOVNOM TAKMIČENJU

Rad Eme Spahić sa kojim je osvojila prvu nagradu

Petogodišnja Ema Spahić, učenica prvog razreda OŠ ‘’Pavle Rovinski’’ iz Podgorice pobijedila je na međunarodnom likovnom takmičenju u kategoriji takmičara od 5-11 godina.

Tema likovnog takmičenja je bila “Šta znači biti ja”. Njen rad je objavljen u katalogu manifestacije i štampan kao motiv roll up-a na glavnoj sceni izložbe.

„Šta znači biti ja“ – tema ovogodišnjeg takmičenja, zahtijevala je kreativno izražavanje identiteta. Osim crteža, djeca su popunjavala upitnik kako bi opisala sadržaj i namjeru svog crteža, kao i ono što očekuju od festivala. Djeca i mladi širom svijeta su poslali crteže na kojima prikazuju ono što oblikuje njihov identitet. Starost djece koja su učestvovala na takmičenju je od 5 do 18 godina, a na konkurs je pristiglo preko 300 radova.
Na takmicenju Prix Jeunesse International 2016 Art Contest, učestvovala su djeca iz 14 zemalja svijeta.

Prix Jeunesse je fondacija, koja je organizator ovog takmičenja, osnovana je 1964. godine i ima za cilj da promoviše kvalitet medija za mlade, koji bi trebalo da omoguće djeci i mladima da vide, čuju i izražavaju sebe i svoju kulturu, te da unaprijede svijest i poštovanje prema drugim kulturama.

Emini korijeni su iz bihorskog sela Crnča, odakle su Spahići. Ema kaže da su joj hobiji crtanje, bicikl i roleri a u slobodno vrijeme voli da šeta sa svojim roditeljima i mlađom sestrom Zerinom.

DINO RAČIĆ