SASTANAK: TIKA ĆE I DALJE INVESTIRATI U PETNJICI

Ahmet Altina sa čelnicima opštine Petnjica

Predstavnici lokalne samouprave su juče posjetili kancelariju TIKE za Crnu Goru u Podgorici i njenog novoimenovanog koordinatora Ahmeta Altina. Susret je inicirala opština Petnjica. Povod za sastanak bio je kandidovanje projekata od strane lokalne uprave u Petnjici za 2017.godinu. Tokom sastanka se razgovaralo o potencijalima i potencijalnim projektima u opštini Petnjica i o njihovoj valorizaciji. U okviru toga, iskazale se potreba od strane lokalne samouprave za tri projekta koje bi bilo poželjno da budu podržani od strane ove međunarodne organizacije. Radi se o nabavci kombinovanog vozila – bagera, o nastavku podrške poljoprivrednim proizvođačima zainteresovanim za plasteničku proizvodnju kao i o uspostavljanju radionice za izradu ćilima i upošljavanju žena za ovaj posao.

„Tokom moje posjete Petnjici, upoznao sam se sa situacijom u vašoj sredini i ono što mogu reći to je da cijenimo napore koje lokalna samouprava ulaže na stvaranju uslova za bolji život građana na tom prostoru. Nadam se da ćete nastaviti saradnju sa Vladom i nastaviti da radite na projektima koji su bili vidljivi na terenu kada sam posjetio vašu opštinu“, izjavio je na sastanku Ahmet Altin, koji je iskazao zadovoljstvo na odabir projekata koji su kandidovani prema njima i da TIKA želi da ima saradnju uz uvažavanje njenih mogućnosti.

„Mi smo do sada imali sadržajnu saradnju sa vama. Crnogorski i turski narod su prijateljski narodi. Mi smo ovdje da zastupamo Tursku i turski narod. Velika smo međunarodna organizacija, koja ima kancelarije u preko 55 zemalja, a indirektno imamo rad u 165. Sada je period i vrijeme sklapanju dogovora o novim projektima“, kazao je novoimenovani koordinator Tike za Crnu Goru.
Čestitajući na imenovanju na mjestu koordinaora za Crnu Goru, predsjednik opštine Samir Agović je poželio uspješan mandat Ahmetu Altinu.

„Imali smo do sada, sa vašim prethodnicima, dobru saradnju. Mi znamo da je sada vrijeme kada se planiraju budžeti i aktivnosti za sledeću godinu i ovo je prilika da vam lično, dodatno pojasnimo ono što smo okvirno dogovorili u Petnjicu tokom vaše posjete“, kazao je Samir Agović. Ono što slijedi u narednom periodu to je da predstavnici lokalne samouprave sa predstavnicima TIKE, konkretizuju i spreme neophodna dokumenta kako bi se ideja i projekat po ova tri pitanja realizovao.
Nakon posjete sa koordinatorom TIK-e, predstavnici opštine Petnjica su boravili i u amabasadi Turske gdje ih je dočekao ambasador, Serhat Galip. Ambasador Turske u Crnoj Gori je upoznat sa projektima koje opština Petnjica kandiduje prema TIKI i on je iskazao spremnost da podrži i da, u saradnji sa TIKOM, da pomognu novoformiranoj opštini u valorizaciji potencijala, kao i o modelu promocije resursa petnjičke opštine. Jedna od ideja koja se čula od strane ambasadora jeste da se, u saradnji sa TIK-om, napravi projekat za podršku u oblasti pčelarstva, da se iznađe mogućnost za distribuciju znanja iz regiona pčelarima Bihora. Između ostalog bilo je razgovora i o pobratimljenju sa jednom od opština u Turskoj.
Tokok ove dvije posjete, predstavnici opštine Petnjica su poklonili po jedan unikatni, autentični bihorski ćilim, što je prihvaćeno od strane i TIK-e i ambasade Turske sa velikim oduševljenjem.

D.B.