DIREKTOR TURSKE TELEVIZIJE ŠENOLA GOKE ZA RADIO PETNJICA: HAJDE DA PRAVIMO PROJEKTE !!

Sinoć je u Antaliji održan sastanak Direktora TRT Šenola Goke sa predstavnicima medija sa Balkana, (Balkan Avazı) a u okviru skupa koji se održava u organizaciji Nacionalne turske radio-televizije. Sastanak je inicirao sam Goka, koji kaze da su zemlje Balkana najbolji pokazatelj uspješne saradnje sa Turskom, zemljom u usponu.
“Balkan i Turska dijele mnogo toga zajednickog, jos iz doba Otomanske imperije, tako da ja licno volim da obidjem Balkan i posjetim zaostavstine bogate osmanske kulture. Medjutim, pored istorijske povezanosti, mi imamo mnogo polja na kojima mozemo da saradjujemo, na obostranu korist. Konkretno medijsko povezivanje svih krajeva Balkana sa Turskom bi značilo promociju tih prostora, kao i kvalitetan pristup informacijama”, kazao je Goka.
Sastanku je prisustvovao i novinar Radija Petnjica Dino Račić, koji je upoznao Goku da na sjeveru Crne Gore živi pretežno bošnjačko stanovnistvo, sa bogatom kulturom i tradicijom, medjutim koje se konstatno iseljava iako žive na području sa mnogim ekonomskim resursima, kao što su vodni i drvni potencijali, turizam, stočarstvo. Račić je pitao Goku, šta konkretno TRT može uraditi da se kultura i tradicija tih krajeva prezentuju široj javnosti, kako bi se promvisao taj kraj kao eko turistička destinacija, sa bogatom kulturom koja je nedovoljno medijski promovisana.
Goku je kazao da se zaista postoje mnoge mogućnosti i da treba raditi, TRT je otvoren za svakoga, a svakako je to jako zanimljivo.
“Hajde da pravimo projekte”, zaključio je on.
Pored ostalih balkanskih zemalja na sastanku su bili predstavnici iz Crne Gore i to iz Radio-televizije Crne Gore, Elita iz Ulcinja kao i predstavnik portala crnagoraturska.com.
Svi učesnici su imali mogućnost prezentovanja i postavljanja pitanja direktoru Turske radio-televizije. Istaknute su prednosti ovakvih dešavanja i razmjene iskustava i kontakata, a najviše je bilo riječi u podršci u opremi koju nudi TRT partnerima sa Balkana.
“Nakon vojnog puča, u magacinima je ostalo mnogo zaplijenjene opreme i naša ideja je da tu opremu podijelimo našim prijateljima na Balkanu.
Značajno učešće na sastanku imao je i Jasmin Spahić u ime portala crnagoraturska.com koji je predstavio ukupnu saradnju koju ima Crna Gora sa Turskom i ukazao na nedovoljnu promociju te saradnje kako u medijima u Crnoj Gori tako i u Turskoj.
Značajno učešće iz regiona imali su predstavnici iz Makedonije, Bosne iz Hercegovine, direktor Televizije Sarajevo Elvir Rešić kao i predstavnici radija Bir iz Sarajeva.
Skup se održava u Antaliji u mjestu Belek Serik u hotelu Sentido Zeynep Hotels & Resorts nedaleko od mjesta gdje je prošle godine održan skup G-20 najrazvijenijih zemalja svijeta.
Na skupu ucestvuje preko 40 drzava sa preko 130 ucesnika.

Iz Antalije DINO RAČIĆ