VIJESTI: DPS 2015. KUPIO PODRŠKU PETNJIČKOG SNP-A

Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović pohvalio se na lokalnom Izvršnom odboru DPS-a da je uz znanje partijskog vrha kupio podršku odbornika SNP-a Zaima Ličine, čuje se na snimku u koji su “Vijesti” imale uvid.

“Nama je taj čovjek trebao u odnosu Bošnjaci-mi. I mi smo to uradii u koordinaciji. Evo, Drago (bivši poslanik Čantrić) to zna, Tarzan Milošević zna, Sveto Marović to zna”, rekao je Agović na Izvršnom odboru DPS-a Petnjica u martu 2015.

Koalicija DPS-Bošnjačka stranka u novoformiranoj opštini Petnjica bila je pred pucanjem ubrzo nakon formiranja lokalne vlasti, a predsjednik petnjičkog BS-a i šef lokalnog parlamenta Adnan Muhović najavljivao je da će se oni okrenuti opoziciji.

To se, međutim, nije obistinilo, a DPS se, ipak, osigurao jer je odbornik SNP-a Zaim Ličina glasao za završni račun budžeta Opštine za 2014. i izvještaj o radu predsjednika opštine Samira Agovića.

Sjednici tada nijesu prisustvovali šest odbornika DPS-a, kao ni predsjednik petnjičkog DPS-a Mehmet Adrović, koji je tada bio u Njemačkoj. Skupštinske odluke ne bi bile usvojene bez podrške Ličine, jer su odbornici SDP-a bili uzdržani.

Na IO DPS-a održanom nekoliko mjeseci kasnije, kako su čuje na snimku, zbog Ličine se svađaju Agović i predsjednik petnjičkog DPS-a Mehmet Adrović. Na dnevnom redu je priprema partije za parlamentarne izbore i prebrojavanje članstva.

Pojedini mediji tada su tvrdili da su Agović i Adrović u sukobu i da postoje dvije struje u lokalnom DPS-, ali su oni to demantovali.

Na snimku sa sjednice IO DPS-a Petnjica čuje se Agović koji kaže da je “završio” kako ih Muhović (BS) više ne bi ucjenjivao. On odgovara na primjedbu Adrovića da je jedan njihov aktivista, ne navodeći mu ime, ljut jer mu nijesu pomogli, kao i da su mnogi u DPS-u nezadovojni jer se previše čini “jednom čovjeku”.

Samir Agović na to kaže da im je Zaim trebao “zbog odnosa sa Bošnjacima” i da ljudima na terenu treba objasniti da su u pitanju viši ciljevi.

“Je li Zaim čovjek kojeg smo mi iz vrha… znaš pouzdano. I Tarzan Milošević…I dajte jednom da preskočimo tu priču. Zato što ti dobro ne stojiš sa njim, zato što dobro ne stoji Senad sa njim, zato što ne stoji gore dosta ljudi sa njim, imamo sad ovdje problem. Dajte da jednom konačno prestanemo…,” rekao je Agović.

On je partijskom šefu poručio da aktivistima mora da objasni da se smire.

”Momci, nemojte da to komentarišete, postoje neki viši ciljevi, politika sa vodi na ozbiljan način i odgovoran, sa jasnim stavovima da nas nikad više Adnan ne može ucjenjivati ili praviti od nas da smo manja partija od onoga što jesmo. E to ja zbog toga radim, ne zato što neko voli Zaima”, čuju se riječi Agovića.

Na lokalnim izborima 2013, u novoformiranoj opštini Petnjica u lokalni parlament ušli su DPS sa 15 i BS sa četiri mandata. U opozicionim klupama tada su ostali SDP sa 11 i SNP sa jednim odbornikom.
Za izglasavanje odluka potrebno je 16 glasova.

Odbornik SNP-a Zaim Ličina rekao je “Vijestima” da “nije mizeran čovjek da ga kupe”.

“Ja neću da potcijenim i omalovažnim birače koji su me glasali. Moj sin je zaposlen u Opštini prije godinu dana jer je završio fakultet, javio se na konkurs”, rekao je Ličina, odgovarajući na pitanje da li mu je DPS zaposlio sina u petnjičkoj administraciji.

“Ja ne podržavam taj DPS, ni danas ne obožavam tu partiju, za koju svako normalan vidi čemu vodi. Ja sam tada podržao, živa je istina, završni račun i izvještaj Agovića jer je u igri bilo drugo lice da ga smijeni. Stara poslovica kaže da se od dva zla bira manje. Taj drugi je Mehmet Adrović, on je vodio igru, zvao je iz Njemačke, gdje je bio kad se glasalo za budžet,” rekao je Ličina.

On je objasnio da Adrović nije zvao njega lično, već odbornike DPS-a od kojih je čuo da predsjednik petnjičkog DPS-a planira da se u Skupštini ne izglasa završni račin, jer bi time “pao” i predsjednik Opštine.

“Samir je bolji čovjek i radnik, korisniji je za narod,” ocijenio je Ličina.

PREUZETO sa portala “Vijesti”