DA LI VJERUJETE DA JAGODE U BIHORU RAĐAJU I U NOVEMBRU

Ako niste vjerovali da u Bihoru rađaju jagode i u novembru pogledajte fotografije koje je ekipa Radija Petnjica zabilježila u zaseoku Prisoje u Vrbici.
Ukoliko vas put nanese kao nas, od Laza preko Prisoja prema Selištima, na tom putu ćete sresti nanu Vahidu, koja će vas obavezno ponuditi jagodama, jer kako kaže, nema ko da ih jede. Ne zna zašto jagode u njenoj avliji rađaju do ovako pozno u jesen, da li zbog toga što se i one kao nana Vahida nadaju da će Vahidina djeca, unučad i praunučad rasuta po svijetu doći i da će se uz miris zavičaja i ognjišta zasladiti jagodama.
Možda tjeraju loše vrijeme i snijeg, baš kao što i nana Vahida ‘’tera’’ devetu deceniju života sa željom da dočeka još unučadi i praunučadi. Bistra uma, uvijek raspoložena za humor voli da joj se svrati i da prodivani sa musafirima. Najviše voli kada se ljeti okupi porodica i kad sa svih strana svijeta počnu da pristižu oni koje je ona odgojila u jednoj kolijevci. Međutim, kako kaže, njene potomke sada ljulja kolijevka prilično udaljena od sunčanih Prisoja.
Mrazovita jutra uskoro će zalediti jagode, ali će ih one opet rađati svih narednih godina nadajući se da će imati neko da ih ubere prije nego što opet zaspu u zimski san.
Nismo se mogli dugo zadržati kod nane Vahide koja je imala mnogo šta da nam ispriča, ali to ćemo ostaviti za duge zimske dane kada ćemo vam uz vruće krompire i domaći sir opet pričati priču iz Prisoja.

DINO RAČIĆ