IZET RASTODER U POSJETI PETNJICI

Izet Rastoder

Juče je u radnoj posjeti Opštini Petnjica boravio jedan on najuspješnijih biznismena u Evropi, vlasnik kompanije Derby Izet Rastoder. Rastoder je u okviru posjete obišao novoformiranu opštinu i susreo se sa predsjednikom Opštine Petnjica Samirom Agovićem. Na sastanku Agović i Rastoder su razgovarali o učinjenom u proteklom periodu u Petnjici, kao i o planovima za razvoj bihorskog kraja i mogućim ulaganjima.

Oni su se složili da izgradnja magistralnog puta prema Beranama kao i izgradnja administrativnog objekta za potrebe opštinske administracije pokazuju da se u ovaj kraj ulaže i da se stvara povoljan ambijent koji će ovaj kraj učiniti atraktivnim onima koji žele da pokrenu svoj biznis. Takođe saglasili su se da Petnjica ima razvojne potencijale i da i dalje treba istrajavati na unapređenju infrastrukture.

’’Posebno interesovanje je bilo vezano za put Bioča-Petnjica-granica Srbije, gdje je lično gospodin Rasoder izrazio očekivanja da i sam participira kod obezbjeđivanja sredstava za izradu projektne dokumentacije. Takođe postoje interesovanja i za izgradnju benzinskih pumpi i oko pokretanja porodičnih biznisa vezano za proizvođačke kapacitete u oblasti poljoprivrede, prije svega na preradi voća i povrća. Ima i interesovanja kada je u pitanju unapređenje obrazovnog sistema, gdje smo razgovarali o izgradnji sportske hale u OŠ u Savinom Boru. Bilo je razgovora i o tome kako možemo kao opština koristiti pristupna sredstva Evropske unije, gdje treba da sa slovenačkom ambasadom napravimo sličan model onom koji ona ima sa opštinom Žabljak’’, kazao je predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović.

Izet Rastoder rodjen je u selu Savin Bor u Petnjici. Međunarodnom trgovinom bananama bavi već više od dve decenije i danas je među najuspešnijim distributerima na svetu. Razvio je jedan od vodećih svetskih brendova „Derby“ pod čijim imenom se distribuiraju najkvalitetnije banane iz Ekvadora i agrumi iz Južne Afrike i Argentine.

DINO RAČIĆ