SPORT KAO ISTINSKI MOST SARADNJE

Dvadeset šestog oktobra je u gradu Tetanžu, na jugu Luksemburga, samo dva kilometra udaljenom od  granice Francuske, organizovan je fudbalski meč između ekipa FK „Ribnica“ iz Podgorice i ekipe Union 05 Kayl/Tetonž iz Luksemburga. Prisustvovao je veliki broj doseljenika iz Crne Gore, ali i iz drugih ex – YU republika.
Sve je poteklo na inicijativu predsjednika kluba Union 05 iz Luksembuga – Mite Ličine koji više od dvadeset godina živi, radi i igra u Luksemburgu, a nekada je bio član FK „Ribnica“
Bio je ovo istinski fudbalski spektakl, pa iako je ovaj susret naslovljen kao prijateljski, bilo je žestoke borbe i izvanrednih fudbalskih majstorija koje se rijetko viđaju. Tako, pokazujući istinski sportski duh, igrači obje ekipe su se na najbolji način odužili gledaocima na tribinama.
Rezultat je bio 3:2 za domaću ekipu. Golove za domaćina postigli su Tresor Likita, Dany Loreiro i Jonny Rodriges. Kod sva tri gola domaćina asistirao je mladi Alen Agović, velika nada luksemburškog fudbala. Za Ribnicu su golove postigli Suzuki Keita i mladi Bošković.
Ovim mečom se pokazalo kako se putem sporta mogu graditi i učvršćivati mostovi saradnje između matice Crne Gore i Dijaspore.
Gosti su bili dirnuti pažnjom i gostoprimstvom domaćina.
– Nismo iznenađeni ovakvim toplim dočekom, to se i očekuje kada svoj ide svome, ali jesmo istinski dirnuti tolikom brigom i pažnjom. Naši uslovi za igru u Podgorici su daleko lošiji i ovo je bila prilika da svi naši igrači, a sve smo ih izmijenjali tokom utakmice, okuse draž modernog terena, napravljenog po najnovijim svjetskim standardima – rekao je na kraju trener FK “Ribnica” Boro Gazivoda, i dodao:
– Hvala svima i iz Uprave kluba koji nas je pozvao i drugim doseljenicima iz Crne Gore koji su učinili sve kako bi se mi ovdje osjećali bolje nego i kod svoje kuće. I sigurno ćemo pokušat da uzvratimo.
Poslije utakmice organizovana je večera i druženje do kasno u noć.
 F. S.