DANI BOŠNJAČKE KULTURE U LUKSEMBURGU

Festival Dani bošnjačke kulture kao i obilježavanje sedam godina postojanja ZK Bihor održaće se ovog vikenda u Luksemburgu. Manifestacija će biti otvorena u subotu u 16 sati u prostorijama ZK Bihor u Rumelanžu izložbom slika akademskog slikara Dževdeta Nikočevića.
Program će se nastaviti u Centru za kulturu u Rumelanžu u 18 sati gdje će biti i sva ostala dešavanja do nedjelje u 20 sati kada će se festival završtiti.

Bogat program obiluje književnim susretima, promocijama knjiga, a biće i prezentovane aktivnosti ZK Bihor u proteklom periodu i dodijeljene nagrade I priznanja, kao i bihorska gastronomija.
U okviru zabavnog programa nastupiće folklorna društva, sevdah grupe kao i vokalni solisti.

Faiz Softić koordinator ovog festivala ispred ZK Bihor kazao je za portal Radija Petnjica da su uspjeli da naprave izuzetno kvalitetan program sa eminentnim gostima iz svih sfera javnog života.

‘’Tradicionalni festival, okuplja veliki broj doseljenika sa Balkana u Luksemburg i okolne zemalja. Cilj je da se Bošnjaci u Luksemburgu predstave drugima kao narod od kulture i tradicije i da baštini one vrijednosti koje baštine i svi ostali ozbiljni narodi u Evropi’’, kazao je Softić.

DINO RAČIĆ