JEDAN DAN NA BAUŠTELU KOD HALILOVIĆA

Halilović

Termin “bauštela” odavno se odomaćio u bihorskom govoru. Znači gradilište a u bihorski govor su ga inputirali iseljenici širom Evrope iz ovog kraja, kojima najčešće to bude prvi posao u inostranstvu, a nije mali broj onih koji iz radnog odijela odu u penziju. Ekipa Radija Petnjica tokom boravka u Luksemburgu iskoristila je priliku da posjeti čuvene “bauštele”. Domaćini našoj ekipi bila je firma EHH Lux, braće Eska, Haruna i Hajra.

Harun i Hajro Halilovića sa svojim radnicima Arnesom Ramdedovićem i Alenom Gorčevićem porijeklom iz Bihora rade terasu u dvorištu svojih klijenata iz Švedske u gradu Kanahu koji se nalazi nedaleko od čuvene rijeke Mozel.

Trećeg brata Eska nismo zatekli, jer je on zbog obima posla ove renomirane firme koja se bavi okolnim uređenjem kuća, zgrada i drugih objekata bio sa grupom radnika na drugom gradilištu.

Harun i Hajro iako su vlasnici ove firme podjednako su radili sa svojim radnicima, vodeći računa da posao odrade najbolje što mogu, jer je zadovoljan klijent i dobro odrađen posao ključ uspjeha njihove firme.

Braća Halilović su 90-tih odselili iz rodnog Godočelja, a nakon rada u inostranim firmama širom Evrope u samostalan posao krenuli su 2008. godine.

“Nisam ni maštao da ću jednog dana imati firmu u Luksemburgu, mislim da je veliki broj naših iseljenika došao 90-tih sa idejom da se kratko tu zadrži. Luksemburg napreduje iz godine u godinu. Sve su bolji uslovi, iako su vjerovatno skoro najbolji u Evropi. Ali Luksemburg ide i dalje i vodi računa o svim ljudima, tako da svi imaju jednaka prava”, kazao je Hajro.

O podsticajnim mjerama koje država daje ljudima koji žele samostalno da se bave nekom djelatnošću govorio nam je stariji brat Harun.

“Država ovdje dvije godine oslobađa poreza firmu koja se osnuje. Da bi ste nešto otvorili morate biti stručno spremni za taj posao. U Luksemburgu je PDV 17 %, a kada mi uzmemo neki posao u vrijednosti višoj od 3000 eura, država daje subvenciju i taj PDV iznosi 3 %. Država ovdje stimuliše svako investiranje sa bilo koje strane”, kazao je on.

Poslom koji se bave su zadovoljni i posao vode “bratski” i do sada nikada nisu imali nijedan nesporazum.

Jedan radni dan na njihovoj baušteli počinje u šest i traje do sve do sedam – osam sati kada se vraćaju svojim porodicama.

Klijenti firme EHH Lux su najčešće Skandinavci. Ističu da imaju odličnu komunikaciju sa svojim klijentima.

Jedan od onih kojima je prvi posao u Luksemburgu “bauštela” je i Arnes Ramdedović iz Lagatora koji ističe da je izuzetno zadovoljan saradnjom sa Halilovićima.

“U Luksemburgu sam već pet godina, kupio sam kuću. Radni dan počinje rano ujutro i traje 8-9 sati. Posao nije lak, ali dobra energija uz dobre kolege učini posao lakšim”, kazao je Ramdedović.

Uz dobro raspoloženje i anegdote napustili smo ovu “bauštelu”. Imali smo materijala da pričamo nekoliko dana ali smo to ostavili za vrijeme odmora u zavičaju, koji naši sugovornici čekaju kao vojnik kraj vojnog roka.

DINO RAČIĆ