U PETNJICI POČEO KURS RAČUNARA

Juče je u prostorijama OŠ Mahmut Adrović u Petnjici počela radionica “Kurs računara” u okviru projekta “Podrška osobama sa invaliditetom kroz promociju preduzetništva“. Cilj kursa je pomoć licima sa invaliditetom da kroz sticanje novih znanja u oblasti informatike postanu konkurentniji na tržištu rada i na taj način razviju svoj preduzetnički duh.

Projekat je finansijski je podržan od strane Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, koja je za ovaj projekat obezbijedila 6.040 eura.

“Svrha projekta je unaprjeđenje položaja populacije osoba sa invaliditetom kroz integraciju i omogućavanje sticanje novih znanja i vještina dok je specifični cilj projekata povećanje konkurentnosti na tržištu rada kroz organizaciju obuke za rad na računaru’’ kaže za portal Radija Petnjica Denis Ramdedović, predsjednik NVO Lica sa invaliditetom.

“Zapošljavanje osoba sa invaliditetom  je veoma važno, s obzirom na to da je riječ o grupi ljudi koja je decenijama unazad bila isključena iz svih društvenih tokova što je rezultiralo nedostakom vještina i nedostatkom mogućnosti da se nađu na tržištu rada. Zapošljavanje je ključ ka socijalnom uključivanju u sve društvene tokove. Izostanak jednakih mogućnosti upravo je razlog koji je doveo do siromaštva i društvene isključenosti ove grupe ljudi, a naša NVO će svojim aktivnostima dati doprinos da se ove mogućnosti pruže ravnopravno svima uključujući i sve građane a ne samo članove naše organizacije”, dodao je Ramdedović.
Kurs računara pohađaće četiri člana ove NVO a cilj je kako kaže predavač prof. informatike Ervin Duraković da se lica sa posebnim potrebama steknu elementarna znanja kada se radi o informatičkoj pismenosti.

“Radi se o upoznavanju sa konfiguracijom računarskog sistema, ovladavanje Windows operativnim sistemom, upoznavanje sa softverom Microsoft Office (Word, Excell), upoznavanje sa osnovama interneta( surfovanje, pretraživanje, slanje i primanje elektronske pošte)’’, kazao je Duraković.

Koordinator ovog projekta Emil Kočan čestitao je NVO Lica sa invaliditetom na ovom projektu, iskazujući zadovoljstvo što je ova NVO krenula u ozbiljne projekte u nadi da će ih biti i u narednom periodu.

“Planirano je da to bude osnovni kurs rada na računaru, kurs će trajati tri mjeseca, a radionice će se organizovati dva puta sedmično u trajanju od po 45 minuta”, kazao je Kočan.

DINO RAČIĆ