MUHOVIĆ: SREDNJA ŠKOLA U PETNJICI DA IMA I SMJER ZA VETERINU

Adnan Muhović

Nedavno je ministarstvo prosvjete donijelo odluku da Petnjica konačno dobije samostalnu srednju školu, što je dobar potez resornog ministarstva koje je izašlo u susret zahtjevu lokalne uprave i građana Petnjice koji decenijama čekaju da se ispravi višedecenijska nepravda i Bihorcima omogući školovanje u svojoj opštini.

“Direktan rezultat osamostaljivanja i dobijanja statusa samostalne srednje škole je svakako vraćanje statusa opštine Petnjici, jer su ovi procesi vezani usko i uzročno-posledično. Obrazovanje i školovanje mladih u svojoj opštini je izuzetno važno iz više razloga, a glavni su očuvanje kulture pripadnosti sopstvenom obrazovnom i intelektualnom kulturnom krugu u okviru obrazovnog sistema Crne Gore, sa svim posebnostima koje odlikuju naše podneblje u Bihoru. Treba posebno voditi računa o nastavnom stručnom kadru i upošljavati ljude sa ovog područja, osim u slučajevima deficita kod pojedinih struka. Na taj način bi zadržali nastavni kadar kojim raspolažemo u Petnjici da ostane da ovdje živi i radi, a ne da kako je to često puta do sad bilo, dolaze profesori iz drugih sredina i za one profile koji postoje u samom Bihoru. Mi iz Bošnjacke stranke zbog toga preventivno upozoravamo da se ubuduće ne dovode ljudi iz “partije” iz drugih opština nego da se vodi računa o sopstvenim kadrovskim potencijalima, osim u slučajevima nedostatka istih. Takođe, apelujemo na ministarstvo prosvjete da otvori i smjer za veterinu, odnosno da isti sačuva od ukidanja, jer Petnjica nije Petrovac i ovaj smjer je izuzetno važan za Opštinu u kojoj značajan broj stanovništva se bavi poljoprivredom i stočarstvom i od toga živi”, rekao je za Radio Petnjicu Adnan Muhović, predsjednik SO Petnjica i OO BS Petnjica.

On je saopštio da je značajan broj građana Petnjice je i danas dolazio u lokalnu upravu i tražio da im se sa nivoa lokalne uprave pomogne vezano za školovanje djece za smjer veterinarskog tehničara.

“Ja sam obećao da cu sa pozicije predsjednika Skupštine uraditi sve što je u mojoj moći, a i upoznati potpredsjednika Vlade Rafeta Husovića o ovom zahtjevu građana kako bi ga on iznio na Vladi. Nadam se da će min.prosvjete imati razumijevanja za pomenuti zahtjev građana Petnjice za otvaranjem smjera veterine u okviru srednje škole u Petnjici”, rekao je Muhović.