AGOVIĆ: SREDNJA MJEŠOVITA ŠKOLA U PETNJICI ZA OSTANAK MLADIH U BIHORU

Vlada je prihvatila inicijativu lokalne uprave i na zahtjev Ministarstva prosvete odlučila da osnuje Srednju mješovitu školu u Petnjici. Prilikom posjete ministra Predraga Boškovića Petnjici je zaključeno da je Petnjici potrebna takva škola ali je treblo vremena da se uradi elaborat. Tim povodom za portal Radija Petnjica predsjednik opštine Samir Agović je izjavio da će otvaranje škole mnogo značiti za podizanje kvaliteta obrazovnog sistema u opštini.

„Ovo je još jedna snažna podrška Vlade CG, odnosno Ministarstva prosvete i dužan sam da uputim zahvalnost Ministarstvu i ministru Boškoviću. Nakon otvaranja ove škole, imamo priliku da profile prilagodimo potrebi tržištu rada a to će biti prilika i mogućnost da sagledamo realne potrebe kao i da sagledamo interesovanje roditelja i učenika kojem obrazovnom profilu da se posvete. Ono što sam sasvim siguran to je da će obrazovni profil za poljoprivredu ostati, a pokušaćemo da zadržimo veterinu. Svakako da je ekonomski tehničar atraktivno zanimanje i imamo interesovanje učenika. Ono što je Petnjici do sada nedostajalo jeste Gimnazija. Na ovaj način, takođe će se skratiti putovanje do škole svakom našem učeniku, učeniku koji želi da ostane u svom rodnom mjestu. NIje zanemarljivo ni to da će kućni budžet roditelja na ovaj način biti zaštićen“, kazao je za portal radija Samir Agović. On je istakao da putovanje do Berana i nekog drugog grada, kao i stanovanje iziskuje novčana sredstva a živi se u vrijemenu teške ekonomske situacija, posebno u Petnjici gdje vlada velika nezaposlenost.

„Očekujemo da se u narednom periodu osnuje i vrtić i sa tim ćemo zaokružiti obrazovni profil, od onog najnižeg do srednjoškolskog nivoa, što znatno utiče na obrazovni kvalitet jedne opštine i sredine. To svakako povlači angažman kadrova, što znači da ćemo zaposlit veliki broj ljudi. Siguran sam da u Petnjici postoji dosta obrazovnog profila pedagoškog smjera, tako da računam da neće biti veliki problem sa kadrom. Imamo mogućnost da razvijemo i neke druge profile, koje traži tržište, prije svega u oblasti zanatstva, ka što su mesar, tesar, automehaničar kao i ugostiteljske struke. Baziramo razvoj naše sredine i države uopšte na turizmu i poljoprivredi i imamo informacije sa našeg primorja i Zavoda za zapošljavanje da im nedostaju ti kadrovi. Zato ćemo u Petnjici obrazovati jedno odjeljenje, gdje ćemo školovati kadar za potrebe iz oblasti turizma, kao i oblast građevinarstva“, kazao je Agović.
Ova godina će biti dosta problematična sa aspekta broja učenika, jer se jedan dio već upisao u Beranama i u drugim opštinama. To se nije moglo odmah predvidjeti i riiješiti.

„Naravno, u ovoj prvoj godini ne treba biti preambiciozan, treba realno sagledati sve mogućnosti i zaokružiti sistem za sledeću i svaku narednu godinu. Treba napraviti programe, obezbijediti kadar, akta škole, a mi smo svedoci kako je teško počinjati.  Treba imati puno razumijevanja prema toj ustanovi i prema ljudima koji će voditi školu“, naglasio je Agović.
Od prvog septembra Srednja mješovita škola počinje sa radom i to oni profili za koje su učenici pokazali interesovanje i moći će neometano da pohađaju nastavu. Što se Gimnazije tiče, tu ostaje da se vidi da li je realno i da li ima mogućnosti da se formira odeljenje ove godine od učenika koji su upisali u Beranama ili nekoj drugoj opštini.

„To nam ostaje da vidimo sa roditeljima, jer ne bi željeli da učinimo ništa pogrešno prema učenicima koji su se već opredijelili za nastavak školovanja. Nastavni kadar imamo, a sve što bi na nedostajalo, mogli bi angažovati iz beranske gimanzije i susjednih škola.  Ne mislim da smo zakasnili, za sve je potrebno vrijeme, jer ova škola nije formirana za godinu dana, ona je otvorena za budućnost, jer nam je u interesu da zadržimo našu mladost i da ih obrazujemo u našoj sredini. Raduje nas podatak da u ovom trenutku imamo oko 120 studenata iz naše opštine i eto solidne baze za budućnost ovoga kraja. Vjerujem da će na neki način ublažiti proces migracije, a posebno će imati benefiti sport i kultura, jer dosta djece započne svoje aktivnosti ovdje, priključe se folkloru ili fudbalu, a onda u potrazi za nastavak školovanja i obrazovanja, idu iz naše opštine. Imaćemo djecu koja su stalno tu, imaćemo djecu koja će njegovati našu bogatu tradiciju i kulturu“, zaključio je predsjednik opštine Samir Agović.

DENIS BOŽOVIĆ