MAJKE ROŽAJA

ENES HODŽIĆ

Žene koje su pokušale osvariti svoja prava su nekoliko dana bile gosti višoj rasi, ili nekom crnogorskom vojvodstvu. I ne bih ništa to komentarisao, jer mi je način društvenog ponašanja tih ljudi poznat, ali nijesam mogao prećutati komentare “običnih” građana Crne Gore, ispod teksta koji se pojavio u dnevnom listu “Vijesti”.
Citiraću neke od njih, i naravno neću ih stavljati pod navodnicima.

– Rožajci su poznati po tome što su neradnici, i što hoće hljeba bez motike.
– Drage majke, djecu ste rađale zbog vas, a ne zbog države. I, ako baš hoćete slobodno idite tamo gdje vam je veća demokratija, i javite nam gdje je to.
– Rožajke, umjesto što prosite, zasučite rukave. Sram vas bilo!
– Švercuju staž Rožajci, navikli da žive na račun države.
– Dajte im, one su se borile za ovu državu. E, viva! Zelena tranfezala.
– Idite taman, ionako nijeste ništa u životu radile.
– Nijesi ih valjda zbog države rađala? A, nijesi sjedela skrštenih nogu!!! Aj u Njemačku.
– Uostalom, ženama muslimankama se u tim nesretnim Opštinama život sveo na rađanje, niti koja škole ikakve ima, niti je htjela uopšte da radi. A, sad bi lovu da muzu od države? E, malo sjutra! Nek vam djecu hrani onaj ko vam ih je pravio!!! Konkretno, Rožajci su najveći neradnici što postoje na svijetu. Sjetite se, pola Rožaja je bilo na socijalama od po par stotina eura godinama, a sad trt. Nema više, pa poludjeli. Cijela ulica smrdi na pite i bureke od njih. Fuuuj! Piiih!
– Čuj za koga…za koga se to djeca rađaju, no za sebe! Ako nemaš uslove da ih izdržavaš nemoj da ih rađaš. Kakva sramota. Sve bih ja vas na njivu da kopate.
– Ajde, pošto prijetite da ćete da se iselite …put pod noge…Miliji vam je krš iz Anadolije no cijela Crna Gora.Smatrate 1912 okupacijom, Kralja Nikolu zločincem i nijeste vi stvarali ovu državu, no otimali od nje 5 vjekova. Da je pravde bilo bi danas u Crnoj Gori ko u Grčkoj, Bugarskoj, Moldaviji po jedna džmija, ili nijedna. Nemate pravo. Alo!!!

Naravno, poznat mi je građanski koncept Crne Gore, ali iskreno nijesam očekivao nešto ovako. Ali, da bi relaksirao ove iz gornjih sela, ja ću im ponuditi da izvršimo regionalizaciju Crne Gore, da oni ne bi radili i crnčili za Bošnjačke Rožajce rasute po Evropi, za one Plavljane po Americi i za one Bihorce po Luksemburgu.

Sramno. Ovoliko uvreda na račun nečije sirotinje, i to stvorene njihovom pljačkom i otimačinom, Budvom, limenkom, Telekomom, KAP-om, A2A, Prvom bankom osnovanom 1901….na račun nečijeg obrazovanja koje su nam oni uskratili, na račun religije i vjere, na socioekonomsko stanje proizašlo iz njihove Goričke škole.

Ovakva diskriminacija i fašizam je ono što nas građane drugog reda neće natjerati da se povučemo u mišije rupe i da čekamo nečiju Milostinju. Nama naše resurse, vama vaše. Nama naša znanja, vama vaša. Nama motike, vama nauka. Nama smrad od bureka, vama kavijar. Nama džamije, vama crkve. Nama nerad, vama rad. Pošteno. Zar ne.

ENES HODŽIĆ