SOLIDARNOST I SLOGA A NE RADIKALIZACIJA I MRŽNJA

Petnjica

Ne želim da se uzrujavam oko nepromijenjenih političkih zbivanja u Petnjici. Mislim da ima dovoljno likova i u politici i van politike, koji na svaku temu imaju što šta da kažu, ma koliko glupo i neinformisano  to bilo.

Ove nedjelje mi je, međutim, jedan petnjički političar dao toliko materijala, da ovu kolumnu pišem, ne samo o njemu već i o onima koji simpatišu slične ideje i stavove.

Dotični je na prošlonedjeljnoj manifestaciji „Bošnjačka smotra folklora“ svojim ponašanjem teatralno pokazao, koju vrijednost građani Petnjice za njega imaju – građani, koji su na pomenutoj manifestaciji  sa izvođenjem „Crnogorskog ora“ htjeli da pokažu svoj talenat. Demonstrativnim odlaskom sa manifestacije je okolini stavio do znanja, da mu trud građana (u ovom kontekstu KUD Bihor) ništa ne znači, ako nije po njegovoj šemi. A koja je to šema? Isključivo bošnjačka?

Izgleda da još jednom moram neke činjenice da pojasnim, ma koliko god se pojedinima smučilo: Petnjica je opština i dio države Crne Gore. Građane Petnjice većinom čine Bošnjaci, ali ima i pravoslavaca, koji su isto tako dio iste te Petnjice, koja je, kao što već rekoh, sastavni element Crne Gore. Ne postoji bošnjačka država, a kamoli pasoš. Svaki državljanin ove države ima crnogorski pasoš, bez obzira, da li je katolik, bošnjak, pravoslavac ili nešto drugo. Živimo u jednoj zemlji, komšije smo, sarađujemo… Čestitamo jedni drugom i  Bajram i  Božić. Iako smo u mnogim stvarima različiti, ipak smo u istom momentu i slični, po istoriji, po jeziku, po ponašanju. Isto tako je „Crnogorsko oro“ nešto, što treba da nas spaja, baš zato, što je Petnjica isto što i Crna Gora. Dakle, sa moje strane, svaka čast na izvođenju, jer  to znači priznati Crnu Goru kao suverenu državu, u kojoj „biti Bošnjak“ i „biti Crnogorac“ ne znači nešto suprotno, nego naprotiv, mi smo svi dio jedne države . Jedni, ipak, ne možemo bez drugih. Treba nam autentična Petnjica kakva je bila prije. Treba nam solidarnost i sloga, a ne radikalizacija i mržnja.

Jeste, Petnjica nije, niti treba, da bude drugo Cetnije, ali sa izvođenjem „Crnogorskog ora“ to se nije ni desilo. Petnjica ne treba da bude replika bilo kojeg drugog grada. Neću drugo Cetinje, neću drugu Podgoricu, ali neću ni drugo Rožaje ili dominaciju turske ili nekog religijskog fundamentalizma, koji je definitivno već prezren. Ponašanje poput ovog o kojem pišem BAŠ poziva  na konflikt i dovodi do distanciranja Petnjice sa ostalim svijetom. Znam da se pojedini ponose sa time što se ime Petnijca povezuje sa ovakvim vrlo promišljenim ispadima. Zar to hoćete? Da napravimo anketu, sigurno bi odgovori bili slijedeći: treba nam solidarnost i sloga, treba nam mir i dovoljno para, da bezbrižno možemo da živimo, treba nam  posao i zdravstveno osiguranje, dobra infrastruktura… Bio bi red, da se KONAČNO pozabavite sa tim temama, a ne sa uvijek istim potenciranjem svoje „sile“ i diskutabilnim ponašanjem. U prvom redu to ne pomaže građanima, a ni vama, političarima.