ZAVRŠENO BIHORSKO KULTURNO LJETO

Sedmom smotrom folklora a prvom koja je prezentovala tradiciju i kulturu Bošnjaka, spuštena je zavjesa na ovogodišnje „ Bihorsko kulturno ljeto“. Sala Centra za kulturu, koji je bio i organizator smotre, bila je mala da primi sve zainteresovane koji su željeli da uživaju u igri i pjesmi folklornih društava. Pored domaćina KUD „Bihor“, učestvovali su i folklorni ansambl „Rožaje“ iz Rožaja, KUD „Plavsko jezero“ iz Plava, KUD „Jedinstvo“ iz Sjenice, KUD „Vrelo Ribnice“ iz Podgorice, a u pauzi spleta igara folklornih društava, pjevao je Sejo Skenderović. Bilo je u najavi još folklornih ansambala iz okruženja, ali, iz opravdanih razloga nijesu uspjeli da dođu, tako da je petnjička publika ostala uskraćena za njihove koreografije. Prije nego što je počela prezentacija Bošnjačke kulture, prisutnima se obratio predsjednik opštine Petnjica, Samir Agović koji se zahvalio svima koji su dali doprinos da se obilježi još jedno kulturno ljeto u Bihoru, dodajući da je smotra folklora koja predstavlja tradiciju Bošnjaka zapravo pravi način da se rastane ali ne trajno, uz malu pauzu opet se kreće sa smotrama i manifestacijama ovakvog tipa. Naravno, iskoristio je priliku da se zahvali i direktoru Fonda za ostvarivanje manjinskih prava, Safetu Kurtagiću.

„Bez kulture nema ni naroda, nema ni tradicije, a nema ni civilizacije. Zato jesmo ponosni što smo Bihorci, što imamo sjajne pisce, stvaraoce i istaknute pojedince u svim oblastima, i što želimo da kroz ove programe da afirmišemo njihovo stvaralaštvo, kao ukupno naše nasleđe. Ali, večeras smo se koncentrisali na folklor, na nešto na šta smo svi ponosni u ovom kraju, što baštinimo Bošnjačku kulturu, što baštinimo izvorna bošnjačka kola, koja večeras čine jedno oveliko kolo i što večeras Petnjicu predstavlja da je prijestonica kulture, bošnjačke kulture, ali kulture koja želi da bude integralni dio kulture Crne Gore, Balkana i Evrope, jer nam je to zapravo cilj, da ono što je naše, bude svima blisko, a da bude naša najviša obaveza da afirmišemo, da stvaramo i da sa tim vrijednostima trajemo kao narod“, istakao je Samir Agović.

Ovo je bila i prilika da direktor Centra za kulturu u Petnjici Sinan Tiganj uruči zahvalnice svima koji su dali svoj doprinos za održavanje „Bihorskog kulturnog ljeta“ a među njima i direktoru Fodna za ostvarivanje manjinskih prava Safetu Kurtagiću, kao i brojnim drugim privrednicima i predstavnicima medija koji su pratili „Bihorsko kulturno ljeto“.

DENIS BOŽOVIĆ