VETERINARI IZ BERANA SPRIJEČILI OTVARANJE VETERINARSKE STANICE U PETNJICI, A SAD NAS KRITIKUJU

Opština

Na optužbe “Vetrinarske stanice” Berane da je lokalna samouprava u Petnjici nedovoljno zainteresovana za rješavanje problema bolesti goveda “kvrgava koža”, te da se ni na zakazani sastanak, upriličen zbog ove bolesti, nijesu pojavili, iz petnjičke lokalne samouprave je saopšteno da nijesu blagovremeno pozvani na sastanak te da zbog toga nijesu mogli ni doći. Odgovorni u opštini su Radiju Petnjica rekli da je krizni štab u Opštini formiran prema uputstvima koje su dobili od veće instance nego što je beranska veterinarska stanica.

“Veterinari „Veterinarske stanice“ iz Berana nemaju pravo da komentarišu rad i aktivnosti lokalne uprave Petnjica. Upravo je voljom te veterinarske stanice odbijen prijedlog lokalne samouprave za otvaranja veterinarske stanice u Petnjici”, tvrde u lokalnoj samoupravi.

“Predstavnici lokalne smaouprave su tokom jučerašnjeg dana, po saznanju da treba ukloniti oboljelo grlo, izašli na teren, izvršili potrebne pripreme u najkraćem vremenskom periodu i time obezbijedili adekvatno i propisno odlaganje oboljelog grla”, kažu iz Opštine. Iz Službe za poljoprivredu su naglasili da su 24 časa na usluzi poljoprivrednim proizvođačima a to oni sami mogu da i potvrde.

Ranije jutros veterinari „Veterinarske stanice“ iz Berana su saopštili da su uspjeli da pregledaju i vakcinišu više od 3.000 grla govedi.

“Svojim radom od ranih jutarnjih pa do kasnih večernjih sati, samoinicijativno i bez podrške lokalne samouprave, uspjeli smo da obiđemo svako domaćinstvo pa čak i ona koja se nalaze na katunima. Juče su završili sa akcijom vakcinacije i učinak je pozitivan ako se napravi poređenje sa susjednim opštinama”, saopštili su iz te stanice.

Na teritoriji Bihora bolest “kvrgava koža” konstatovanma je kod samo jednog grla i to na Ponoru. Grlo je juče uklonjeno prema propisima, a čekaju se rezultati sa instituta za još tri grla za koje postoji sumnja da imaju istu bolest.

D.B i S.R.