ODRŽANO “VEČE TUZLE U PETNJICI”

Veče Tuzle

Sinoć je u Centru za kulturu Petnjica održano ‘’Veče Tuzle u Petnjici’’. Veče je počelo promocijom istraživačkih radova dr Isata Skenderovića pod nazivom ‘’Istraživanje i zaštita vodenih eko sistema’’. Na promociji su govorili mr Halil Markišić, dr Avdul Adrović, direktor CZK Petnjica Sinan Tiganj, autor dr Isat Skenderović a moderator je bila Azemina Cikotić.

Direktor JU CZK Petnjica Sinan Tiganj izrazio je veliku zahvalnost za odličnu saradnju koju Tuzla i Petnjica imaju, ponajviše zahvaljujući uspješnim Bihorcima koji žive u Tuzli i da su zahvaljujući tome ostvarene odlične veze između Tuzle i Petnjice. Takođe upoznao je i prisutne sa pojmom ekologije.

IMG_1166Mr Halil Markišić, koji je inače bio i profesor i mentor Isatu Skenderoviću u srednjoškolskim danima podsjetio je prisutne na dane kada je Isat pokazivao veliko interesovanje za biologiju i njene grane. Još u srednjoškolskim danima kao profesor i učenik imali su jako dobru saradnju pa su zajedno i obilazili predjele Bihora i vršili istraživanja. Posebno su im zanimljivi bili lokaliteti Kalice i Popče koji kriju ogromno blago kada je riječ o flori.

Dr Avdul Adrović koji često sarađuje sa Isatom Skenderovićem govorio je više o njegovom istraživačkom radu i značaju koji imaju autorove knjige.

Autor Isat Skenderović se zahvalio svima koji su posjetili ovo veče i najavio naučni skup sledeće godine iz oblasti prirodnih nauka.

Nakon promocije na petnjičku scenu stupili su tuzlanski umjetnici u predstavi ‘’PUTOVI, zapis o zemlji’’

Veče je organizovala JU Centar za kulturu Petnjica, dok je Radio Petnjica program prenosio uživo.

DINO RAČIĆ