ODRŽANO VEČE SJEĆANJA NA ESADA MEKULIJA, CANU SE NIJE NI SJETILA

Sinoć je u Sali Centra za kulturu u Petnjici okviru Bihorskog kulturnog ljeta,  održana manifestacija pod nazivom „100 godina od rođenja Esada Mekulija“ u organizaciji JU Centar za kulturu Petnjica. U održanom književnom omažu, posvećenom istaknutom piscu iz okoline Plava, učešće su uzeli pjesnik Braho Adrović, dr Draško Došljak, mr Ksenija Rakočević i pisac i urednik TVCG Bogić Rakočević, dok je stihove u pauzama besjede, čitala Dijana Tiganj.

U uvodnom slovu povodom 100 rođenja od rođenja, ovog kako ga mnogi nazivaju tvorca moderne albanske književnosti, predsjednik JU Centar za kulturu Sinan Tiganj, je istakao biografiju i književna dostignuća Esada Mikulija. Pjesnik Braho Adrović je istakao „da su u njegovoj poeziji prepoznatljive slike namrgođenih planina, sivih liica Prokletija, zavičajnih polja, beskraj neba, sutonskih tišina, crnih noći i „sraslih vidika“, tegobnih bitisanja nadničara i testeraša“. Između ostalog je istakao i značaj prevodilačkog rada koji je ovaj pisac ostvario kao što su poznata Njegoševa djela, Radovana Zogovića, Čeda Vukovića i mnogih drugih.

Bogić Rakočević je istakao da je činjenica da je Mekuli rođen u okolini Plava i da je manje/više cijeli svoj život u sebi nosio Crnu Goru i da su ti motivi prepoznatljivi u njegovom književnom radu.

Ono po čemu se JU Centar za kulturu u Petnjici i lokalna samouprava može pohvaliti i ponositi je činjenica da su prvi koji su organizovali književno veče posvećeno najznačajnijem kosovskom književniku te da su na Kosovu i sami prihvatili da oni nešto slično organizuju. Kako je saopštio Sinan Tiganj, tvorac ove ideje je Draško Došljak koji je u završnoj besjedi upravo iznio detalje kao i razlog zbog kojeg nijesu došli predstavnici Kosova koji su bili najavili svoje prisustvo.

„Čestitam opštini Petnjica i organizatorima koji su na pravi način prepoznali život i djelo Esada Mekulija i iskoristili ovaj veliki jubilej 100 godina njegovog rođenja da se ovdje u Crnoj Gori, u Opštini Petnjica, ove godine za po početak organizuje ovo veče. Vjerujem da će preko talasa Radija Petnjica i njihovog portala, ova noć postaći i druge institucije kako kod nas tako i u regionu da ovu godinu, godinu Esada Mekulija, obilježimo na dostojan način“ istakao je u uvodu Draško Došljak, prenoseći pozdrave nekoliko kritičara i pisaca sa Kosova.

„Čuli smo da je Gornje Polimlje gnijezdo velikih pisaca, ali, svakako da je zahvaljujući Esadu Mekuliju to gnijezdo još snažnije i jače. U nastavku svog izlaganja, Došljak je između ostalog istakao da je nekoliko institucija i časopisa koje je Esad pokrenuo i danas žive. Takođe je istakao da je to pisac koje je približio dvije kulture, kosovskih Albanaca i Crnogoraca na taj način što je prevodio književna djela sa jednog na drugi jezik.

„Na žalost u ovoj godini je vrlo malo književnih kritičara u Crnoj Gori koji su pisali o književnom djelu Esada Mekulija kao i da je vrlo malo tekstova koji se bave književnim stvaralaštvom, ali, svakako nas raduje činjenica, da u komunikciji koju sam imao u pripremi ove večeri sa kolegama sa Univerziteta u Prištini, da ih je naš poziv podstakao da i oni organizuju okrugli sto na univerzitetu i da će jedan naš značajan broj književnika biti pozvan“ istakao je Draško Došljak.

Svi učesnici ovog književnog omaža su se saglasili da u vrijeme smrti, CANU, čiji je član od njenog osnivanja i sam bio, nije odala zasluženu počast.

DENIS BOŽOVIĆ