OO DPS PETNJICA: PETNJICI TREBAJU HITNA SLUŽBA I DOM ZDRAVLJA ALI NE I PRAZNA PRIČA

OO DPS Petnjica

 

Opštinski odbor DPS Petnjica reagovao je na optužbe i navode njihovih kolega iz petnjičkog odbora Socijaldemokratske partije.

“Opština Petnjica je shodno zakonskoj proceduri prije 2 godine uputila zahtjev Ministarstvu zdravlja za formiranje Doma zdravlja i podstanice Centra za hitnu medicinsku pomoć (kao vid organizacije CHMP Andrijevica, Šavnik). Jedan od glavnih uslova za formiranje ove 2 institucije je ljekarski kadar, za koji je podnosilac inicijative dužan da u pisanom obliku dostavi Ministarstvu zdravlja. Minimalni broj ljekara prema zakonskoj regulativi za osnivanje Centra za hitnu medicinsku pomoć je 4 , od kojih jedan mora biti specijalista urgentne medicine, internista, anesteziolog… U trenutku podnošenja inicijative, ali i danas na evidenciji Zavoda za zapošljavanje na području od Kolašina do Pljevalja nema nijedan doktor medicine. To je jedini razlog što se do sada nije ispoštovao naš legitimni zahtjev za formiranje Centra za hitnu medicinsku pomoć. Poštujući proceduru iznašli smo prelazno rješenje shodno kadrovskom potencijalu koji je bio raspoloživ.

Na ovaj način je lokalna samouprava opštine Petnjica uradila sve što je u njenoj moći, za osnivanje ove dvije zdravstvene institucije. Prije nekoliko dana smo bili svjedoci da su prvi put u istoriji Petnjicu posjetili ministar zdravlja sa direktorima svih bolnica, domova zdravlja, kliničkog centra i predstavnika Fonda za zdravstveno osiguranje.

Tom prilikom je ministar zdravlja obećao u cilju rekonstrukcije  zgrade Zdravstvene stanice Petnjica 35.000 eura. U dogovoru sa direktorom Doma zdravlja Podgorica gospodinom Kavarićem dobili smo obećanje donacije aparata defibrilator koji služi za reanimaciju (oživljavanje). Takođe je sa ministrom dogovorena i pripravnost laboratorijskog tehničara koji će biti na raspolaganju građanima Petnjice  24 h.

Što se tiče kvaliteta zdravstvene zaštite u Petnjici, priznaćemo da su najbolji sudije građani. U toku svoje posjete ministar zdravlja dr Budumir Šegrt je shodno svojoj praksi razgovarao sa pacijentima koji nijesu krili zadovoljstvo uslugama koje pruža naša Zdravstvena stanica. U ovom trenutku Zdravstvena stanica Petnjica za svoje građane pruža  24 h zaštitu.

Koliko je „loša“ zdravstvena zaštita u Zdravstvenoj stanici Petnjica prema riječima OO SDP , govori i činjenica da u ovu zdravstvenu ustanovu dolaze na pregled i pacijenti iz susjednih opština.

Takođe je ovo jedina zdravstvena ustanova na primarnom nivou gdje imate pripravnog kardiologa. Koliko su građani  „nezadovoljni“ govori činjenica da je u proteklih 2 mjeseca samo u večernjim satima kada ordinira odbornik DPS , kardiolog dr Erol Muratović pregledano preko 600 pacijenata. Takođe ljekari iz prve i druge smjene za teške pacijente sa svojim patronažnim timom obavljaju preglede u kućnim uslovima.

Za ovakvu trenutnu organizaciju Zdravstvene stanice zahvalnost dugujemo ministru Šegrtu i direktorici Doma zdravlja Berane  dr Zuhri Hadrović. Takođe nam je drago što ministar zdravlja vodi računa o zdravstvenoj zaštiti svakog mjesta u Crnoj Gori i što mu je težnja  da zdravstvena zaštita na primarnom nivou bude jednaka u Petnjici, Biševu, Plavu isto kao u Nikšiću ili Podgorici.

Iz naprijed navedenog proizilazi da  Zdravstvena stanica Petnjica pruža 24 h zaštitu, a za teške pacijente su organizovani patronažni timovi koji obavljaju pregled i ordiniranje terapije u kućnim uslovima. Slična zdravstvena stanica je i u opštini Gusinje gdje ne postoji Centar za hitnu medicinsku pomoć!

Draga opozicijo OO SDP Petnjica , praznim riječima, zaostalim i istrošenim floskulama „zamagljivanjem očiju“  nećete doprinijeti boljoj zdravstvenoj zaštiti u našoj opštini.

Žao nam je što će cijela vaša predizborna kampanja biti zasnovana na praznim riječima i klevetama jer posljednje 2 godine u opštini Petnjica nijeste ništa uradili, a najmanje po pitanju zdravstvene zaštite. Ko ne radi konkretne stvari , on se pojavljuje na portalima samo da bi ljudi vidjeli da uopšte postoji. Idete do te mjere da osudjujete univerzalne stvari o kojima je degutantno raspravljati, kao što je krađa ćilima i drugih dragocjenosti iz nekih džamija na teritoriji Bihora. Zato od vas tražimo da se sledeći put pojavite kada uradite nešto korisno za Zdravstvenu stanicu i uopšte za opštinu Petnjica.

Lokalna uprava opštine Petnjica  je na pravi način iskoristila prisustvo ministra zdravlja dr Budimira Šegrta i direktora svih zdravstvenih ustanova radi unapređenja zdravstvene zaštite i dogovorila sa njim , da još jednom ponovimo , 35.000 eura za rekonstrukciju zgrade zdravstvene stanice, uvođenje pripravnosti za laboratorijskog tehničara , a sa direktorom Doma zdravlja Podgorica nabavku defibrilatora.

Zato drugi put gospodo iz SDP umjesto da prebrojavate i slikate automobile kojima dolaze naši gosti , založite se vašim „autoritetom“ da obezbijedite nešto korisno za opštinu Petnjica”.