USPJEŠNO VEČE TURSKOG FILMA U PETNJICI

Zavičajne staze - pano

Retrospektiva turskog filma u Petnjici sinoć je započeta prikazivanjem filma OTAC I SIN, reditelja – Çağan Irmaka. Najavljeni film ‘’Ljubav voli slučajnost’’, zbog tehničkih problema biće prikazan naredne sedmice, a večeras je na programu drama’“BANDİT” u režiji Yavuz Turgula, koja slika odrastanje dječaka u problematičnom okruženju.
Početak smotre filmova iz riznice velike kinematografije, pod naslovom Interkulturalnost filmske umjetnosti, otvorili su Enver Rastoder izvršni koordinator Festivala priče Zavičajne staze, i Sinan Tiganj direktor JU Centar za kulturu Petnjica.

Prije projekcije filma prisutnima se obratio Enver Rastoder koordinator Festivala priče Zavičajne staze.

‘’Na početku želim da vas selamim u ime direktora Turskog kulturnog centra “Junuz Emre” u Podgorici, dr Džihana Ozdemira koji zbog objektivnih okolnosti nije večeras sa nama ali je izrazio zadovoljstvo što ćemo u Petnjici promovisati filmsku umjetnost Turske i mnoge pore života i razvoja.

Naravno ovo je samo dio saradnje Petnjičana sa Turskim kulturnim centrom, koju ćemo na obostrano zadovoljstvo dalje razvijati i uskoro ugostiti gospodina Ozdemira i druge uvažene prijatelje. Ovom prilikom izražavamo žaljenje zbog žrtava i svega što se dešavalo proteklih dana u Istanbulu i drugim gradovima, sa željom da Turska nastavi putevima prosperiteta i značajnog doprinosa razvoju i našeg regiona’’, kazao je Rastoder

Retrospektivu Turskog filma otvorio je direktor JU CK Petnjica Sinan Tiganj.

‘’Srdačno Vas pozdravljam u ime JU Centar za kulturu Petnjica koji smo zvanično konstituisali tek ove godine, pa nam je svaka saradnja i širenje prijateljstva itekako značajno.
Vi znate da smo u Turskom kulturnom centru “Junuz Emre” u Podgorici, imali izuzetno vrijednu izložbu Bihorskih ćilima i da smo sa KUD-om “Bihor” posjetili nekoliko gradova u Turskoj. Time ustvari želim da kažem da ćemo nastvaiti da širimo i gajimo prijateljstva kako bi našu Opštinu učinili još prepoznatljiviom po kulturi i razvojnim perspektivama. A za to nam treba, sloge, međusobnog uvažavanja i zajedničkog djelovannja u interesu opšteg dobra. U tom smislu kreatori Zavičajnih staza zaslužuju pohvale i počastvovan sam što mogu da otvorim višednevnu retrospektivu turskog filma,pod naslovom interkulturalnost filmske umjetnosti’’, kazao je Tiganj.

D.R.