REBRONJA: BEZ FER USLOVA NEMA IZLASKA NA IZBORE

Almir Rebronja

Opozicija sigurno neće izlaziti na izbore ukoliko se ne stvore demokratski uslovi, kazao je u intervjuu za „Dan“ potpredsjednik Socijaldemokratske partije Almir Rebronja. Kako je istakao, takvi izbori bili bi nova prevara i Crna Gora bi ušla u novu političku nestabilnost. Ukazujući na brojne opstrukcije DPS-a u radu vlade izbornog povjerenja, poručio je da to neće obeshrabriti opoziciju i da će svaka uočena neregularnost biti adekvatno procesuirana.

•Kako ocjenjujete dosadašnje efekte funkcionisanja vlade izbornog povjerenja?

Iako je proteklo relativno kratko vrijeme funkcionisanja vlade izbornog povjerenja, zadovoljni smo dosadašnjim rezultatima predstavnika opozicije. SDP je utemeljio parlamentarni dijalog, time stabilizovao Crnu Goru u vrijeme nemira na podgoričkim ulicama, omogućio preduslov za dobijanje pozivnice za NATO i, u konačnom, natjerao DPS da prihvati prelaznu vladu. Poslije višemjesečnog odlaganja i opstrukcije u formiranju vlade od strane DPS-a, predstavnici opozicije su konačno zauzeli svoje položaje po potpisanom sporazumu. Kadrovi opozicije su nepun mjesec dana na svojim pozicijama od lokalnog do državnog nivoa. Cilj ulaska predstavnika opozicije u strukture vlasti jeste da, pored vođenja određenih resora, kontrolišu funkcionisanje drugih institucija koje su u dosadašnjem radu prepoznate kao izvor nedemokratskog i netransparentnog djelovanja i koje su zloupotrebljavale državne resurse u toku izbornog procesa. DPS je nastavio sa opstrukcijama i ometanjem u pristupu informacijama, a takvo ponašanje je bilo i očekivano od nedemokratskog i zatvorenog sistema kakav je ovaj. Međutim, rezultati rada opozicionih predstavnika su svakoga dana sve vidljiviji i biće i u narednom periodu redovno predstavljani javnosti.

Javnost će biti blagovremno obavještavana, a svaka uočena i registrovana neregularnost biće zakonski procesuirana nadležnim državnim organima.

•Da li će SDP izaći na parlamentarne izbore ukoliko ne budu stvoreni fer i demokratski uslovi, ili je u opticaju mogućnost bojkota zajedno s ostalim opozicionim partijama i eventualnih protesta?

Ukoliko opstrukcije rada opozicionih predstavnika budu i dalje izražene, može se ugroziti i funkcionisanje same vlade izbornog povjerenja. To znači da opozicija sigurno neće izlaziti na izbore ukoliko se ne stvore demokratski uslovi. Takvi izbori bi bili nova prevara i Crna Gora bi ušla u novu političku nestabilnost. Nama je cilj mirna smjena vlasti, a ne nikava revolucija. Naredni period je važan istorijski trenutak i potrebno je da svaki građanin Crne Gore bude oslobođen straha u borbi za mirne promjene nabolje. Svi koji budu zloupotrebljavali položaje u izbornom procesu snosiće odgovornost po zakonu.

•Voljom DPS-a na Vladi je već odbijeno nekoliko opozicionih inicijativa. Smatrate li da je i to opstrukcija i kako to utiče na sprovođenje sporazuma o uslovima za fer izbore?

Da se DPS neće lako odreći monopola nad upravljanjem državnim resursima bilo je jasno od samog početka. Mi smo od početka spremni na takvu reakciju i ponašanje i, naravno, to nas neće obeshrabriti. To će nas podstaći da predstavnici opozicije u narednom periodu još jače i sa još više dokaza i argumenata pokreću nove inicijative koje će građanima jasnije pokazati pravu sliku vlasti

koja je izgubila vezu sa realnošću i sa sve težim životom stanovništva Crne Gore. Naše je da se borimo i objašnjavamo građanima o kakvom se sistemu i načinu rukovođenja, upravljanja i zloupotreba radi. DPS-u treba da bude jasno da predstavnici opozicije nijesu ušli u strukture vlasti da budu dekor ili da „beru cvijeće”, već da kontrolišu procese i da ukazuju na sve zloupotrebe režima. Svaka opstrukcija koja se manifestuje nad inicijativama opozicije i te kako utiče na uspostavljanje uslova za fer izbore, kao i na uspostavljanje povjerenja u izborni proces. Imajući to u vidu, za sve eventualne probleme koji mogu nastati u narednom periodu odgovornost snosi isključivo DPS.

V.R.