ŠKOLA KREATIVNOG PISANJA I BRISANJA SJUTRA NA PROGRAMU ZAVIČAJNIH STAZA

Enes Halilović

 

Subota        16.07.2016 .

IX Festival priče -Zavičajne staze Bihor 2016

   *ŠKOLA KREATIVNOG PISANJA I BRISANJA, “SENT”- Enes Halilović

(Edukativna radionica za mlade ).

Svečano otvaranje škole, 16.jula u 10,30h, na arehološkom nalazištu Torine , u Radmancima.

Uvodne besjede: Predrag Lutovavc, arheolog  i Enes Halilović književnik.

   Organizator: NVO Centar za kulturu Bihor  

 

    Škola kreativnog pisanja i kreativnog brisanja – SENT, Enes Halilović

Kreativna radionica  edukuje talentovane da, svodeći specifičnosti i jezik pisanja otkrivaju prodor u stvaralačku sužtinu. Bilo da je riječ o lokalnim ili globalnim problemima, objektivnim ili subjektivnim, individualnim ili kolektivnim, društveno-građanskim, političkim, kulturnim problemima ili pak samoj biti u procesu umjetničkog stvaranja, pojasnio je  je predavac Enes Halilovic.

Umjetnička sloboda nije nešto unaprijed dato; kako bismo je našli i učinili svojom pomoću kreativnosti i svog talenta, potrebne su  različite metode, koncepti, tehnike i strategije.

Tokom radionice, osvajanjem teorijskih i praktičnih znanja, svako od učesnika biće iniciran da  pronađe sebi najbliži, sopstvenom načinu života, ličnosti, odgovarajući put, za stvoranje književnih djela i  projekata.

Kreativna radionica  ima posebno zančenje u okviru Festivala priče- Zavičajne staze-Bihor 2016. jer ce  ohrabri mlade da efikasnije ostvaruju svoje ideje.

Skola ce kroz sesije predavanja i elektonske korekcije, tarajti do kraja Festivala.

ENES HALILOVIĆ

Pjesnik, pripovjedač, romansijer i dramski pisac Enes Halilović,poznat i kao „balkanski Rumi“,rođen je i živi u Novom Pazaru. Iza sebe ima bogat književni opus krunisan brojnim priznanjima, među kojima je i prestižna nagrada kritičara „Meša Selimović“. Toj kolekciji nedavno je priključio i novouspostavljenu nagradu za ukupno stvaralaštvo koja nosi ime Ahmeda Valia, drevnog balkanskog pjesnika rođenog u Novom Pazaru.

Enes Halilović do sada je objavio zbirke poezije „Srednje slovo“, „Bludni parip“, „Listovi na vodi“, „Pesme iz bolesti i zdravlja“, te najnoviju zbirku „Zidovi“ za koju je dobio prestižnu nagradu kritičara „Meša Selimović”. Osim poezije objavio je zbirke priča „Potomci odbijenih prosaca“ i „Kapilarne pojave“, zatimdrame „In vivo“ i „Kemet“ i roman „Ep o vodi“. Osnivač je novinske agencije Sanapress, književnog časopis „Sent“ i veb časopis za književni intervju „Eckermann“. Priče, poezija i drame Enesa Halilovića objavljene su u zasebnim knjigama na engleskom, poljskom, francuskom, makedonskom i turskom jeziku. Njegovu dramu „Kemet“, o novorođenčadima koja govore, premijerno su izveli glumci berlinskog teatra „Šaubine“ u martu 2011. godine. Halilović je zastupljen u brojnim pjesničkim i proznim antologijama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je „Zlatne značke“ za doprinos kulturi kao i književnih nagrada „Branko Miljković“, „Đura Jakšić“ i „Meša Selimović“. Za urednički rad u „Sentu“ dobio je nagradu „Sergije Lajković“.