ODRŽAN SABOR U GUSARAMA

Juče je u Gusarama kod Petnjice održan tradiocionalni sabor 13. jul. Ova manifestacija održava se decenijama, a mijenjala je i nekoliko lokacija. Prvenstveno se održavala 80-tih u mjestu Krake u Vrbici, da bi nakon toga jedno ljeto bio održan na Lazansko brdo, da bi svoje mjesto nakon toga našao u Gusarama. Sabor u Petnjici svake godine posjećuje manji broj ljudi, da bi se proteklih godina sveo na svega nekoliko stotina,  za razliku od prije 15 godina kada je sabor bio važno mjesto za okupljanje ljudi, susrete prijatelja, sklapanje brakova i kada je okupljao hiljade ljudi.

Oni koji pamte ovaj sabor nekad se sa sjetom prisjećaju njega jer je to bio jedan od značajnijih datuma u jednoj porodici, kada bi se porodice posebno pripremale za njega , imale posebnu odjeću za ovu priliku, a bila je to nekada i jedinstvena prilika da se novopridošla mlada predstavi narodu.

Danas sabor totalno drugačije izgleda, šatori,ogromna buka, miris roštilja i poneki prodavac suvenira je slika sabora koji je nekada brojao desetine šatora i poznata estradna imena.

DINO RAČIĆ