BIHORSKE LILE OZNAČILE POČETAK ZAVIČAJNIH STAZA 2016.

Sinoć je u prepunoj Divan bašči u Petnjici uz bogat kulturno umjetnički program otvoren IX Festival priče -Zavičajne staze- Bihor 2016. Simboličnim paljenjem bihorskih lila Bihor će i ove godine biti obasjan kulturnim kandiljom kroz raznolikost programa koji su organizatori iz NVO Centar za kulturu Bihor pripremili za posjetioce.
U programu koji je trajao oko 2 sata posjetioci su mogli da čuju poznate književne kritičare koji su govorili u stvaralaštvu u Bihoru i o autentičnom bihorskom proizvodu kao što su zbirke odabranih priča sa konkursa za Festival priče inspirisane Bihorom.
Program je otvoren izložbom likovnih radova učenika osnovnih škola pod mentorstvom prof. Fatme Tiganj. Simbolične poklone u vidu knjige i plakete dobilo je sedam bihorskih mladih umjetnika. Nagrade je mladim slikarima uručio akademski slikar Aldemar Ibrahimović iz Rožaja. Izložba radova je i mali omaž Ibrahimu Ibru Pačarizu koji je kroz višedecenijski rad ostavio dubok trag u likovnom i opštekulturnom opismenjavanju u petnjičkom kraju.
Dio programa bio je namijenjen i zbirci priča sa prošlogodišnjeg konkursa. Knjiga koja nosi naziv – „Bihorska enigma“, sadrži 30 odabranih priča autora iz Crne Gore i regiona i otkriva horizonte sjećanja i svijesti u kojima se ogleda istinski treptaj čovjekovog bića u traženju ličnog puta i životnog izbora, zapisao je u recenziji prof. Esko Muratović. Pored njega o knjizi su govorili pjesnik Miomir Mio Mišović i profesorica Senada Đešević, a priliku da se kao domaćin zahvali svima iskoristio je idejni tvorac Festivala priče Mirsad Rastoder, kao i direktor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Safet Kurtagić koji je kazao da je Petnjica po mnogo čemu ispred u odnosu na i veće gradove. Sam podatak koliko je do sada kandidovano projekata kod Fonda govori o tome koliko su Bihorci aktivni na mnogim poljima.
Za zabavno muzički program zaduženi su bili KUD ‘’Vrelo Ibra’’ iz Rožaja, bihorska etno grupa ‘’Saz’’ kao i vokalni solista Edis Agić.
Ovoga ljeta za nagrade Festivala “Zavičajne staze – 2016” prijavljene su 43 priče pod šifrom, a najbolji će biti nagrađeni 7. avgusta.

DINO RAČIĆ