AGOVIĆ: PUT PETNJICA – BERANE POČETAK RAZVOJA SAOBRAĆAJNE INFRASTRUKTURE U OPŠTINI PETNJICA

Opština Petnjica je ječe potpisala sporazum o saradnji sa Saobraćajnim fakultetom iz Budve. Na izradi Studije opravdanosti izgradnje i rekonstrukcije lokalnog puta Petnjica –Bioča angažovani su prof. Vujadin Vešović, prof.dr Ljubiša Kuzović, Vukašin Radičević i Borivoja Aleksić,  koji su boravili na području Opštine i prikupljali podatke i vršili određena mjerenja.

Za Radio Petnjica predsjednik opštine Samir Agović je istakao da je ovaj putni pravac od velike važnosti za opštinu.

„ Ističemo da će se ova studija baviti kompletnom trasom puta od Bioče do granice sa Srbijom. Imali smo ranije razgovore sa čelnim ljudim iz Opštine Tutin i tom prilikom smo zajedno konstatovali da je izgradnje  ovog  putnog  pravca važan za obje sredine. Naredni potez biće da tražimo izvore finansiranja projekta i naravno kasnije za izvođenje radova. Napominjemo da se ovih dana završava  tenderska procedura za odabir najpovoljnijeg izvođača za putni pravac Petnjica – Berane što će svakako značiti stvarni početak razvoja saobraćane infrastrukture. I to će sigurno omogućiti dinamičniji sveukupni razvoj naše opštine na koji smo dugo čekali“, zaključio je Samir Agović.

Lokalna samouprava daje veliku važnost ovom putnom pravcu jer je on najkraća veza sa magistralnim putem koji vodi do Podgorice i dalje a u perspektivi to će biti svakako najbliža veza sa autoputem. Studija predviđa da bi izgradnjom ovog puta građani opštine Petnjica dobili modernu saobraćajnicom sa dvije kolovozne trake i sa maksimalnom brzinom oko 60km/h. Pored toga što bi građani dobili kvalitetnu saobraćajnicu samom modernizacijom ovog putog pravca dodatno bi porasla vrijednost nekretnina, zatim to bi bila veća šansa za razvoj poljoprivrede, agroturizma  i preduzetništva jer ovaj putni pravac prolazi kroz mjesta koja su povoljna za razvoj ovih oblasti.

DENIS BOŽOVIĆ