FOTELJE SU BILE BITNIJE OD IZGLEDA PETNJICE

Petnjica

Osobe, koje još nijesu našle svoju „srodnu“ dušu uglavnom je traže šetajući po gradskim trgovima, klubovima ili preko prijatelja. U situacijama upoznavanja, to što najprije zapadne za oko jeste fizički izgled, a potom i godište izabrane ili izabranog. „Unutrašnji“ kvaliteti – bar u ovoj fazi upoznavanja – nijesu bitni. Činjenica je, da atraktivnije osobe imaju bolje šanse da postanu „vidljive“ na radaru drugih, ma kakav god karakter imali. Ruku na srce: Ko se ne bi okrenuo za ljepom, dugokosom, vitkom ženom ili mišićavim muškarcem? 😉

Pitam se: Ako bi Petnjica bila žena, da li bi se neko okrenuo za njom? Da li bi se neko nepoznat potrudio da je osvoji i kod nje ostane?

Evo jedan kratak rezime: Tri godine su prošle, odkad je Petnjica postala samostalna opština. Tri godine, u kojima se moglo dosta dobrog stvoriti i razviti. Ipak, tri godine nije malo. Sjećate li se vašeg dijeteta kad se tek rodilo? Bilo je ovisno vaše njege i truda, ali je za tri godine naučilo da govori, da hoda, da samostalno jede, da ide u kupatilo. Iz godine u godinu se vaše dijete osamostavljavalo, učilo, stvaralo. Petnjica, na žalost, nije. Mora da je borba za najbolju fotelju u kancelarijama, diskusije o tome ko koga ,,crnogorči,, i diskusije oko izgleda petnjičke zastave bile bitnije  teme, nego one teme koje su STVARNO značajne.

Trenutna situacija nije slučajna nego je rezultat postojećeg političkog „materijala“ Petnjice, koji samo „puca istom municijom“. Za varijacije ne znaju. Posljedica opisanog pasiviteta i fokusiranja na nebitne stvari je opšti haos, koji se izražava u izgledu grada, koji nije zaslužio da nosi naziv opštine.

Da budem konkretna. Koncept opštine, ni sa puno dobre volje, nije prepoznjatljiv. Moramo sebi priznati, da nas niko ne bi pogledao, jer izgledamo rasčupani i raštrkani. Petnjica je obična rupa, sa jednom ulicom, koja više liči na švajcarski sir nego na običan put. Kada je riječ o higijeni opštine moramo konstatovati, da je situacija katastrofalna. Kakva ja logika bacati smeće PORED kontejnera a ne u kontejner? Da li su vam se ruke od dizanja fildžana i čaša po kafićima toliko umorili da nijeste u stanju da bacate smeće tu gdje treba? Je li se u vašoj kući isto tako ponašate? I zašto vlasnicima prodajnih prostora i kafića nije u interesu da se izgled  Petnjice poboljša? Je li možda zato što mislite samo na lični interes, i što vam je i onako samo stalo da vama bude dobro ?  Ne shvatate logiku sistemske teorije, koja tvrdi, da je sve jedno s drugim povezano. To shvatiti je samo talentat osoba koje ne posmatraju samo metar ispred sebe već znaju da gledaju u daleku budućnost, a budućnost opštine je isto tako i vaša. Izgleda da vas treba podsjetiti.

Pošto je čovjek tako isprogramiran da svoje mišljenje formira po prvim utiscima, koje ima o nekoj osobi ili situaciji, on se neće potruditi da gleda „iza fasade“. Na žalost, tako stvari stoje, kad je naša mlada „djevojka“- Petnjica u pitanju. Možemo da imamo najljepši karakter, najinteligentnije građane i najbolje ideje ali, ako Petnjica, kao opština, taj dobar duh ne izražava ,onda se ne moramo čuditi što se niko ne interesuje za nas, pa čak ni oni koji su najviše pogođeni, a to su njeni stanovnici. Mi smo ta ružna cura koja se šeta po gradu u sjenci djevojaka, koje možda nijesu zaslužile, da im se neko obraća… Ali ih svako gleda, zato što su lijepe.

„Djevojka“ -Petnjica… Trenutno izigravaš nešto što nijesi. Sa tamnom folijom po autima, sa fejk-garderobom i foliranjem sa velikim novčanicama, praviš se velikom i značajnom, a još si malo pile, iako su tolike godine prošle. De, makni ovu groznu šminku s lica. Privuci pažnju i pokaži nam svoju pravu ljepotu, koju si nekad imala – dok možes, jer jednog dana će biti kasno.