MUZAFER KRŠIĆ: TREBA PRVO MLADE VRATITI NA SELO

U emisiji “Putevi i raskršća” gostovao je Muzafer Kršić. Prenosimo dio razgovora.
U Petnjici se živi dosta dobro zahvaljujući većem dijelu građana koji živi po Zapadnoj Evropi, manje porodica je ostalo ovdje, pa svako svome šalje novac. Ne možemo reći da je iz dana u dan bolje, ali u odnosu na druge sredine je dobro. Građani Petnjice su sa velikim zadovoljstvom prihvatili samostalnost opštine, jer se tometežilo  odavno. Većina njih se nadalo da će proteći odmah med i mlijeko, ali to ne dolazi odmah. Petnjica treba da ide u pravcu zdravog seoskog turizma i poljoprivrede.
Svoj radni vijek sam proveo u Zemljoradničkoj zadruzi u Petnjici, a napustio sam je devedesete godine. U Petnjici je tada radilo 25 prodavnica, desetak ugostiteljskih objekata. Bilo je dana kad sam u svojoj prodavnici prodavao dnevno i do 15 paketa banana,a sada ne proda se ni paket medjeljno. Mjesečno je tada stizao šleper konjaka, a danas se prodaje paket mjesečno.
Kao što rekoh na početku, najveći dio građana ovdje živi od onog što šalje dijaspora. Mladi ljudi treba da se školuju, da znanjem steknu visoko obrazovanje. Na žalost, u Petnjici nema mladih koji bi pokrenuli svoj biznis.

Imam mnogo prijatelja i kolega koji su svoj život nastavili u nekoj od evropskih država. veže ih Petnjica i zavičaj, ali su ipak zadovoljni životom tamo i o povratku niko ne priča.

Ja sam čovjek koji je pripadao prethodnom vremenu i to je vrijeme koje je najveću štetu napravilo seoskom području. Treba puno vremena da se to popravi. Ako je pedeset godine nešto uništavano isto toliko je i potrebno da se vrati sve na staro. Na kraju, osnovni cilj i Opštine i države je da zadrži mlade na selu, a ukoliko se to ne uradi u pitanje će doći i naš opstanak.

Cijeli razgovor možete poslušati na YouTube kanalu Radija Petnjica.