IFTAR U ZK „BIHOR“ IZ LUKSEMBURGA

        Doseljenike iz Crne Gore u Luksemburg uglavnom čine Bošnjaci sa sjevera republike. Oni, kao dio svog kulturnog i duhovnog identiteta baštine važan muslimanski mjesec Ramazan, te tim povodom, jedan broj njih, iz godine u godinu, organizuje zajednički iftar na koji pozivaju svoje prijatelje, komšije poslovne partnere i druge dobronamjerne ljude koji poštuju hiljadugodišnju tradiciju Muslimana i gaje vrijednosti međunacionalne tolerancije.

    Tako su i ove godine Ernad Ero Muhović i Elvis Eko Duraković vlasnici preduzeća „M.E.T.“, te braća Halilović – Esko, Harun i Hajro, vlasnici preduzeća „EHH LUX“ i Edin Latić vlasnik preduzeća „Bihor“,  u prostorijama Zavičajnog kluba „Bihor“ Luksemburg, u gradu Rumelanžu, 20. jula organizovali  zajednički Iftar za članove ZK „Bihor“ , svoje prijatelje i prijatelje kluba.

Na ovom zajedničkom iftaru prisustvovao je i jedan broj najuglednijih doseljenika iz Crne Gore koji žive i rade u Luksemburgu. Sa ovog skupa poručeno je da su ovakvi susreti poruka da svi narodi slobodno slijede svoje kulturološke osobenosti i da zajednički u miru proslavljaju svoje vjerske, nacionalne i državne praznike.
Prostorije udruženja bile su ispunjene do poslednjeg mjesta, a  među prisutnima bio je i počasni konzul Crne Gore u Luksemburgu dipl, arhitekta Remzija Camić sa suprugom.

    Ramazan je poseban mjesec u životu muslimana, mjesec koji donosi mir duši i prilika da se obnove pokidane veze među ljudima, da se posvađani izmire i da se širi svjetlost duha i blagosti oko sebe – poruka je trojice imama koji su prisustvovali i predvodili zajednički iftar: Muhamed ef. Rizvić, Irfan ef. Hasanović i Nedžad ef. Zilkić.

F. S.